Вечірнє засідання 2 червня
На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд законопроектів у першому читанні.
Законопроект про внесення змін до Закону «Про вибори Президента України» (щодо обмеження у проведенні передвиборної агітації, автор — народний депутат від БЮТ Сергій Міщенко), як зазвичай, викликав бурхливу дискусію. Проектом закону пропонується заборонити кандидату на пост Президента України, який обіймає посаду в органах державної влади чи в органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, у військових формуваннях, залучати до передвиборної агітації в робочий час не лише підлеглих йому осіб, а й керівників або інших посадових осіб органів державної влади нижчого рівня, які перебувають у службовій залежності від нього. Під час обговорення Руслан Князевич («НУ—НС») звернув увагу на те, що нарешті після 2004 року повернулися до внесення змін до чинного закону про президентські вибори, який залишився в редакції другого туру 2004 року. До речі, хоча в парламенті нині витають розмови про обрання Президента Верховною Радою, цей законопроект передбачає загальнонаціональні, всенародні вибори глави держави.
За основу було прийнято зміни до Закону «Про вищу освіту» (щодо студентського самоврядування). За словами автора законопроекту, народного депутата Євгена Суслова, пропонується розширити повноваження та функції органів студентського самоврядування. Зокрема, встановлюється квота представництва студентства у колегіальних органах вищих навчальних закладах. Закріплюються нові механізми призначення проректорів з навчальної роботи, фінансове та матеріально-технічне забезпечення органів студентського самоврядування.
Депутати також підтримали в першому читанні законопроект про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо відшкодування моральної шкоди. Ним передбачається удосконалити відповідальність за заподіяння моральної шкоди через поширення завідомо неправдивих відомостей стосовно певної людини або юридичної особи. А при визначенні розміру грошового відшкодування пропонується акцентувати увагу на характері та способі поширення завідомо неправдивих відомостей, брати до уваги статус постраждалої особи та майновий стан особи, яка завдала таку шкоду.
Схвалений за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення механізму державної реєстрації припинення суб’єктів господарювання, який доповіла голова Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська, пропонує надати державному реєстратору право проводити спрощену процедуру державної реєстрації. Також передбачається завершити процес включення до єдиного державного реєстру відомостей про юридичних осіб та суб’єктів підприємницької діяльності — фізичних осіб, які зареєстровані до 1 липня 2004 року та досі не подали державному реєстратору відомості про себе.
Верховна Рада ухвалила постанову про підготовку та відзначення 75-річчя стаханівського руху.