Ранкове засідання 3 Червня
Заяви, виголошені народними депутатами під час ранкового засідання, засвідчили: до створення нової більшості між Партією регіонів і БЮТ залишився один крок.
Нашоукраїнець В’ячеслав Кириленко, застерігши колег від цього кроку, зазначив, що справжня мета «конституційної змови між ПР і БЮТ — перебрання на себе влади як мінімум до 2014 року». «Ми згадуємо слова Тимошенко, що уряд Януковича крав по 60 доларів за секунду. То де ж була правда — тоді чи зараз?» —запитав депутат. Він закликав усі патріотичні сили до єднання, щоб не допустити конституційної змови.
На запитання В’ячеслава Кириленка відповіла Ганна Герман (Партія регіонів). «Нам не просто забути слова, які лунали на нашу адресу з уст Юлії Тимошенко, саме тому ми досі вагаємося», — сказала вона. Депутат зауважила, що всі рейтинги прогнозують Партії регіонів і Віктору Януковичу блискучу перемогу, але питання, за її словами, полягає в тому, як жити після перемоги. «Чи має після перемоги продовжуватися холодна війна між прем’єром і Президентом, яка триває з 2004 року. Цій війні немає кінця, і від того страждає український народ». Добре, за словами Ганни Герман, країна житиме, лише обравши шлях об’єднання політичних сил. Саме тому, сказала вона, «ми можемо піднятися над образами і сховати свої амбіції». Об’єднавшись, додала депутат, ми посилимо цей уряд своїми людьми і спільно працюватимемо над подоланням кризи. Водночас Ганна Герман зауважила: «Можливо, для цього потрібно буде збільшити на кілька місяців повноваження депутатів, щоб завершити реформи і структурні зміни, які диктує нам той проект Конституції, який ми, якщо дійдемо згоди, винесемо на ваше обговорення».
Після цього сесія перейшла до розгляду питань порядку денного. Насамперед народні депутати розглянули два альтернативні законопроекти про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу (щодо зняття обмежень на одержання засудженими посилок (передач) і бандеролей) та схожий проект закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу щодо забезпечення прав засуджених осіб в установах виконання покарань. Останній законопроект (№ 2151-д), доопрацьований профільним комітетом, зокрема, передбачає розширення повноважень громадського контролю, заборону дискримінації за расовою, релігійною, політичною ознаками. Крім того, збільшується розмір мінімальної жилої площі на одного засудженого з 3 до 4 метрів та знімається обмеження з телефонних розмов засуджених (нині один раз на місяць) та з отримання посилок.
Профільний комітет запропонував відхилити два альтернативні документи, а окремі їх положення врахувати під час підготовки до другого читання законопроекту № 2151-д. Утім, сесія з двох альтернативних законопроектів підтримала документ за авторством Олега Зарубінського та проект закону, доопрацьований комітетом.
За основу народні депутати ухвалили проекти закону про порядок організації і проведення мирних заходів та зміни до деяких законодавчих актів щодо встановлення відповідальності за антиконкурентні узгоджені дії. У першому читанні та в цілому було ухвалено зміни до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо діяльності служби судових розпорядників).
Під час перерви відбулося засідання погоджувальної ради. Як повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, на засіданні народні обранці домовилися на наступному пленарному тижні розглянути закон про державні закупівлі та зміни до Конституції, на розгляді яких наполягає глава держави. Відкласти вирішили й окремі кадрові питання — приведення до присяги членів Вищої ради юстиції.
Потім сесія розглянула зміни до державного бюджету на 2009 рік та деяких інших законодавчих актів. За словами доповідача Олега Ляшка (БЮТ), документ передбачає поліпшити забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет. Для цього місцевим бюджетам передбачено додаткову дотацію в обсязі 160 млн. грн. Крім того, в документі передбачено реалізацію заходів цілодобового забезпечення водою Львова (субвенція в обсязі 105 млн. грн.) та завершення в 2009 році ремонтно-реставраційних робіт зі створення музейної експозиції Шевченківського національного заповідника в Каневі — 22,5 млн. грн. Джерелом покриття цих видатків мало стати збільшення акцизних ставок на пиво та вина натуральні.
Під час обговорення документа було висловлено чимало зауважень на захист виноробів та пивоварів. Адже, за словами народного депутата Миколи Круглова (ПР), збільшення акцизних ставок зажене у глухий кут вітчизняні галузі, які й так не в найкращому стані. На думку ж Ярослава Джоджика («НУ—НС»), реалізація закону не приведе до запланованих надходжень, а, навпаки, за рахунок зниження надходжень від ПДВ та податку на прибуток спричинить зниження доходної частини бюджету.
Однак сесія 331 голосом ухвалила документ у першому читанні та в цілому.
Насамкінець парламентарії прийняли за основу зміни до статті 63 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (щодо гарантій). А також у першому читанні та в цілому ухвалили зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо осіб, які в неповнолітньому віці були призвані чи добровільно вступили до лав Радянської Армії і Військово-Морського Флоту під час військових призовів 1941—1945 років). Цей закон передбачає, що неповнолітня особа, яка була призвана до лав Радянської Армії, у разі отримання інвалідності внаслідок загального захворювання отримуватиме статус інваліда війни з відповідним соціальним забезпеченням.
На ранковому засіданні народні обранці привітали з днем народження своїх колег Василя Джарти та Віталія Барвіненка.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА