— Хто тільки не цікавиться нині цукром! Від підприємців — до представників найрізноманітніших структур. Одні готові самі скупити, інші просять відпустити для знайомих бізнесменів, — каже директор Юзефо-Миколаївського цукрозаводу, що в Козятинському районі на Вінниччині Олексій Босак. — Але ми не продаємо нині цукор. Добре знаємо наміри багатьох таких покупців — купити нині дешевше, а згодом продати дорожче. Те, що цукор подорожчає ще не раз, не викликає сумнівів. Золотий запас тримаємо для власних потреб. З 15 червня розпочинаємо ремонт заводу. Отоді знадобляться кошти. А хтозна, якою буде ціна на газ? За минулий виробничий сезон його вартість зростала тричі. Саме вона становить основу собівартості продукції. Уже подорожчало вугілля і камінь-вапняк, його використовуємо для очищення продукції. З газом краще не буде. І дешевшим він не стане. Тепер ви розумієте, чому називаю залишки продукції золотим запасом.
Краще солодкий пісок на складах
Таку само тактику зайняли на всіх цукроварнях Вінниччини. Продають солодку продукцію тільки у разі невідкладних потреб. Наприклад, для виплати зарплати чи сплати податків. Або коли мають зобов’язання перед покупцем. В інших випадках цукор притримують, як кажуть, до кращих часів. І це за умови, що оптова закупівельна ціна зросла на одну гривню на кілограмі продукції. Нині вона становить 4,5 гривні за кілограм.
— Буде ще дорожче, — висловлює припущення Олексій Босак. — Головна причина подорожчання відома — буряків посіяли набагато менше. І не тільки у нас в області. Така сама ситуація загалом у державі. З чого ж тоді цукор візьметься?
Тим часом Юзефо-Миколаївський цукрозавод не скоротив жодного гектара площ під цукристі. «Торік у нас було три тисячі двісті гектарів буряків, стільки само посіяли нинішньої весни, — продовжує керівник підприємства. — Радує, що посіви на переважній більшості площ у гарному стані. На жаль, цим не можуть похвалитися в інших зонах бурякосіяння нашого регіону. Багато колег скаржаться на нерівномірні сходи, пошкодження рослин шкідниками. Все це результат засушливої весни. Така ситуація теж негативно позначиться на валовому виробництві цукрових буряків. Вони будуть на вагу золота».
Обережно: заводи закриваються!
На Красносільському цукрозаводі Бершадського району планують закуповувати корені не тільки у сусідніх з Вінниччиною регіонах, а й у далекій Сумській області. Новий власник підприємства повідомив, що вирішує питання про доставку сировини залізничним транспортом. З ближніх областей — Черкаської, Хмельницької, Житомирської — вінничани уже не перший рік завозять солодкі корінці.
— Так мало буряків, як цього року, в області не сіяли ще жодного разу, — пояснили в обласному управлінні сільського господарства. — Тільки 50 тисяч гектарів відвели в господарствах під цукристі. Торік мали 62 тисячі гектарів. Три-чотири роки тому — сто тисяч. А при Союзі під цукрові буряки відводили не менш як 800 тисяч гектарів. Були роки, коли насіння буряків заробляли в грунт на загальній площі один мільйон (!) гектарів.
Фахівці кажуть, що вирощування буряків для більшості господарств виходить збитковим. Дуже великі затрати на посів і догляд. Сільгосппідприємства мають проблеми з реалізацією цукру. За умови, коли розраховуються за давальницькою схемою: доставив на завод буряки — отримав цукор. Так ось, щоб його реалізувати, сільгосппідприємство має заплатити ПДВ.
— Така вимога найбільше відбиває бажання аграріям вирощувати буряки, — каже Олексій Босак. — Вони кажуть, якби її скасували, бурякових площ було б значно більше.
На одинадцяти цукрозаводах планують варити цукор у нинішньому році. Тим часом не почують восени заводського гудка у селищі Погребище. Його власники повідомили, що не мають наміру запускати завод. Це одне з найпотужніших підприємств регіону. Законсервують також Удицьку цукроварню, низку інших заводів. Свої наміри власники пояснюють економічною недоцільністю витрачати кошти на ремонт, а далі — виробництво цукру, які неможливо буде окупити.
— Цукрові заводи матимуть цього року додаткові витрати на перевірку цукру на якість, — пояснили в обласній асоціації «Поділляцукор». — Держстандарт вимагає обов’язкового визначення солодких кристалів на вміст генетично-модифікованих організмів. За проведення аналізу однієї партії треба буде сплатити приблизно 500 гривень.
 
Вінницька область.