У теперішній гектарній вакханалії звинувачують земельні органи
Настав час, коли треба не декларувати порушення у сфері земельних відносин, а викорінювати їх, закликають громадськість і засоби масової інформації у прокуратурі Київщини. Адже останнім часом, йдеться у повідомленні прес-служби прокурора Київської області, в друкованих та електронних ЗМІ поширюється інформація щодо зловживань у сфері земельних відносин. Із наведених фактів складається враження, що правоохоронні органи області бездіють щодо правопорушень у цій сфері. 
Насправді, пояснює прес-служба позицію прокуратури, абсолютна більшість наведених фактів у ЗМІ — це і є робота прокурорів з виявлення зловживань у сфері земельних відносин. І не є правильним, коли дехто із керівництва Держкомзему, обласного управління та Обухівського районного управління земельних ресурсів наводять приклади зловживань, які виявлені прокурорами, а не ними. Адже саме представники системи, згідно із законом, мають запобігати цим правопорушенням, а коли це не вдається — направляти матеріали до правоохоронних органів.
На підтвердження успішної своєї роботи у прокуратурі області наводять такі цифри: упродовж 2008-го та з початку нинішнього року порушено 86 кримінальних справ у сфері земельних відносин, до відповідальності притягнуто сто посадових осіб, відшкодовано 7,7 мільйона гривень, попереджено розбазарювання понад 13,5 тисячі гектарів. До судів заявлено 186 позовів: на захист інтересів держави — 164 та громадян — 22, з яких розглянуто та задоволено 69. За результатами їх розгляду державі повернуто більш як 430 гектарів земель.
Прокурорськими перевірками виявлялися правопорушення щодо охорони та раціонального використання земель водного, природно-заповідного, лісового фондів, історико-культурного призначення. Як засвідчили інспектування, незаконне відведення земель відбувається на підставі неправомірних актів органів, уповноважених ними розпоряджатися — місцевого самоврядування та виконавчої влади та за участю чи бездіяльності органів державного контролю у цій сфері.
Кадастровий план: звичайна фальшивка
Один з прикладів наведених зловживань — працівниками столичного інституту землеустрою при виготовленні проекту землеустрою щодо надання одній з громадських організацій в оренду 26,9 га на території Обухівського району для зведення водноспортивного комплексу з будинками котеджного типу вчинено підроблення кадастрового плану цієї ділянки. Сталося це п’ять років тому. Тоді, зокрема, було запроектовано неіснуючий на місцевості «перешийок» між островом в акваторії Канівського водосховища та сушею, внаслідок чого двом відокремленим ділянкам присвоєно єдиний кадастровий номер. Сфальсифікований кадастровий план в подальшому використано при складанні акта перенесення меж земельної ділянки, що відводилась в оренду, на місцевість. Унаслідок таких дій острів площею 15,6 га передано в оренду для будівництва, що заборонено законом. За цими фактами прокуратурою області порушено кримінальну справу.
Намили державі збитків
У переліку виявлених земельних зловживань є й таке: на землях одного з садівничих товариств в Обухівському районі на порушення вимог Водного кодексу без необхідних дозволів та проекту провадився гідронамив прибережної захисної смуги річки Козинка. Довкіллю завдано значної шкоди. За цим фактом порушено кримінальну справу, яку розглянуто судом, винну особу засуджено. Завдані державі збитки відшкодовано в повному обсязі в ході досудового слідства.
Коли шелестять купюри, вже не до культури
Прокуратура Київської області виявила факти розбазарювання земель історико-культурного призначення. Як приклад, у тому ж Обухівському районі усупереч вимогам нормам закону, що всі пам’ятки археології та землі, на яких вони розташовані, перебувають у державній власності, надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення ділянок загальною площею 29,7 га у власність громадянам для ведення особистого селянського господарства. Зазначені гектари розташовані в межах центральної частини другого Витачівського городища — літописного Новгород-Святополча та є пам’яткою археології. Прокурором Обухівського району надання громадянам у власність наділів опротестовано. Незаконне розпорядження скасовано.
До рук прибирають ліси й заповідники
Вражає факт розбазарювання земель природно-заповідного фонду. Так, внаслідок підробки невстановленими особами державних актів на право власності на землю на території Козинської селищної ради, реалізації цих земель шляхом обману та зловживання довірою громадян, фальсифікації посадовими особами землевпорядної документації та видачі неправдивих висновків про відсутність обмежень у користуванні із власності держави неправомірно вибуло 5 га земель, зокрема 3,5 га землі ландшафтного заказника національного значення «Козинський», вартість яких оцінюється у понад 3 мільйони гривень. Порушену прокуратурою області кримінальну справу розслідують.
Зловживання оселилися й у лісах області. Зокрема, за протестами Бориспільського міжрайонного прокурора Головурівською сільською радою скасовано рішення, якими юридичним особам та громадянам в порушення вимог Земельного та Лісового кодексів надано дозволи на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення у довгострокову оренду та у власність лісових земельних ділянок.
За втручанням міжрайпрокурора попереджено розбазарювання земель лісогосподарського призначення площею 77,9 га та не допущено порушення прав державного підприємства — Бориспільського лісгоспу.
«Борців» з порушеннями вистачає — працювати нікому
Це лише деякі наслідки роботи органів прокуратури області щодо реального поновлення порушених інтересів держави у сфері земельних відносин, наголошують у прес-службі прокурора Київщини. Роботи у прокурорів вистачає, адже те, що творилося із землею у 2000—2005 роках, не може бути перевірено повністю у стислі терміни. У прокуратурі стверджують: зловживання у сфері землі не могли б відбутися, якби органи місцевого самоврядування і виконавчої влади, контролюючі органи належним чином виконували свої обов’язки при наданні землі у власність чи постійне користування. Останнім треба роботою займатися, йдеться у матеріалах прес-служби прокурора області, а не піаритися, які вони «борці» із земельними порушеннями.
З інформацією прес-служби прокурора Київської області знайомилася Галина КВІТКА.