Власникам круторогих на шляху до ЄС буде ой як нелегко
Щоб адаптувати процес виготовлення молокопродуктів до європейських стандартів на нашому шляху до ЄС, уряд має намір посилити вимоги до виробництва сирого молока. Тим, хто продає його на завод на переробку, тримати корову стане справою ще більше клопітною. 
Оприлюднено проект постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Технічного регламенту «Виробництво сирого молока і управління якістю та безпекою». Відповідно до вимог пропонованого регламенту, зокрема, сире молоко має бути отримане від здорових тварин в зареєстрованих інфекційно благополучних господарствах. При цьому обов’язковий дозвіл служби Держветмедицини на виробництво і реалізацію молока. Після доїння молоко має бути профільтроване й охолоджене до температури не вище шести градусів за Цельсієм. За цієї температури сировина може зберігатися не більш як 24 години з урахуванням часу транспортування. Але й під час транспортування потрібно підтримувати такий режим охолодження, щоб температура доставленого на переробку молока не перевищувала 10 градусів. Кожну партію сировини мають супроводжувати документи із вказівкою часу закінчення доїння, температури охолодження й тривалості зберігання.
Всім виробникам молока, незалежно від форм власності, також слід мати дозвіл санепідемстанції. Потрібно буде в обов’язковому порядку пройти атестацію, зареєструватися в галузевому реєстрі й одержати сертифікат. Територія молочної ферми має бути обгороджена, а в’їзди обладнано дезбар’єром. До приміщення для зберігання молока слід підвести гарячу й холодну воду, його мають вчасно дезінфікувати і воно має бути недоступним для сторонніх.
Не забув Технічний регламент і про благополуччя тварин: кожна корова повинна мати вільний доступ до чистої води й бути забезпечена якісними кормами протягом усього року.
Тут варто нагадати, що на промислову переробку надходить близько 70 відсотків молока з приватних подвір’їв, і як домашні корівки впишуться в пропоновану систему — загадка.