Світлодіодне джерело світла, розроблене чернігівським підприємством «АТІЛОС», — така собі «лампочка» з розміром в копійку випромінювачем, схоже, зробить незабаром революцію в енергозбереженні в Україні. Сьогодні вся бюджетна сфера енергійно змінює у приміщеннях звичні лампи розжарювання на компактні люмінесцентні. 
Водночас ця технологія заощадження, як показує світовий досвід, не така вже й передова. Хоча б тому, що компактні люмінесцентні лампи містять екологічно небезпечну ртуть, а їх повсюдна утилізація в Україні не організована. Кабінет Міністрів у всякому разі взяв за орієнтир найближчим часом «переозброїти» школи, заклади культури, охорони здоров’я саме світлодіодними освітлювальними приладами, які, поки в Україні не буде налагоджено їх виробництво, передбачається завозити з-за кордону.
Але уже з минулого року у Чернігові на підприємстві «АТІЛОС» виробляють світлодіодні освітлювальні модулі серії МСО-АТ та лампи і освітлювальні прилади на них! Саме завдяки ним «АТІЛОС» став переможцем проведеного Національним агентством України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів Всеукраїнського конкурсу «ТОП-Енергоефективність-2008» у номінації «Найкращий науково-технічний прорив у галузі енергоефективності» по темі «Розробка й виробництво енергоефективних світлодіодних світлофорів і освітлювальних приладів. Розробка й виробництво енергоефективного світлодіодного освітлювального модуля МСО-1-АТ».
За всіма головними параметрами «суперсвітильники» «АТІЛОСа» залишають позаду старі технології електроосвітлення. Досить сказати, що вони економлять 89 відсотків електроенергії порівняно зі звичайною лампою розжарення та є екологічно чистими. Термін роботи компактної люмінесцентної лампи у кращому випадку не перевищує 6000—8000 годин, тоді як у МСО-АТ становить більше 35 тисяч годин. Довговічність останніх принципово не зменшується під час збільшення кількості включень/виключень та при впливі вібрацій. Крім того, якщо пересічні компактні люмінесцентні лампи працездатні при температурі оточуючого середовища не нижче плюс 5 градусів, то МСО-АТ не реагує на зниження температури до мінус 30 градусів.
Різноманітні за типами енергозберігаючі світильники «АТІЛОСа» вже стали популярними в офісах Чернігова, Києва, у коридорах багатоповерхівок тощо. Призначені для освітлення вулиць, дворових територій, парків, скверів, майданчиків під охороною потужні вуличні світлодіодні прожектори з кількома модулями МСО-АТ також економлять багато кіловат-годин електроенергії і гривень. Оскільки МСО-АТ на відміну від ламп розжарювання не випромінюють шкідливе тепло, їх пропонується використовувати і для підсвічування картин і експозицій в музеях.
— За нашими підрахунками, — каже директор ТОВ «АТІЛОС» Євген Тараненко, — якщо за 220 мільйонів державних коштів, які держава запланувала на Державну цільову науково-технічну програму «Розробка і впровадження енергозберігаючих світлодіодних джерел світла і освітлювальних приладів на їх основі», закупити 1,4 мільйона МСО-1-АТ, то за рік збережеться 218 мільйонів кВт годин електроенергії. Це майже 120 мільйонів гривень. При цьому затрачені на закупівлю МСО-АТ кошти окупляться менше, ніж за 1 рік і 10 місяців.
 
Чернігів.
На знімку: один із світлодіодних світильників «АТІЛОСа».
Фото автора.