Ранкове засідання 2 червня
У першому читанні ухвалено два урядові законопроекти з питань власності на землю. Проект закону про внесення змін до деяких кодексів України щодо спільної власності на землю приводить у відповідність із Цивільним кодексом інститут права спільної власності на землю у Земельному та Сімейному кодексах. Зокрема, передбачається збільшити коло суб’єктів права спільної власності, включивши до їх складу не тільки громадян і юридичних осіб, а й державу та територіальні громади. А також врегулювати порядок поділу земельної ділянки, що перебуває у спільній частковій власності подружжя.
Другий законопроект — про внесення зміни до статті 176 Земельного кодексу України — передбачає викласти згадану статтю у такій редакції: межі адміністративно-територіальних утворень (села, селища, міста) посвідчуються державним актом. До державного акта на межі адміністративно-територіального утворення додається кадастровий план та топографічна карта необхідного масштабу, на які наносяться межі адміністративно-територіального утворення, а також зазначаються суміжні адміністративно-територіальні утворення. А у разі зміни меж адміністративно-територіального утворення відповідному органу місцевого самоврядування видається новий державний акт. 
У першому читанні також прийнято урядовий проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права осіб, що утримуються під вартою, та засуджених осіб на безперешкодне листування з адвокатом. Запропонованим законопроектом передбачається запровадити норму щодо заборони перегляду кореспонденції адміністративними органами установ виконання покарань та місць утримання під вартою, яку засуджені та особи під вартою відправляють до адвоката і отримують від нього. Досі адміністрації СІЗО та тюрем переглядають усю кореспонденцію, яка надходить до підозрюваних у вчиненні злочинів та засуджених, однак, як стверджували виступаючі, це суперечить конвенції ООН про захист прав людини і основоположних свобод.
Схвалений у цілому урядовий проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо Державної спеціальної служби транспорту (367 «за») спрямований на усунення прогалин та суперечностей у чинному законодавстві щодо юридичної відповідальності особового складу та повноважень керівництва служби. За словами доповідача, заступника міністра транспорту та зв’язку Анатолія Климента, нині у складі Державної спеціальної служби транспорту проходять військову службу 4 053 особи. Під час виконання посадових обов’язків військовослужбовцями Держспецтрансслужби наявні випадки скоєння правопорушень, однак порядок притягнення до відповідальності законодавчо досі не врегульовано.
У цілому прийнято й урядовий законопроект про внесення зміни до статті 14 закону «Про державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації» (349 «за»). Цей документ встановлює правові підстави для відшкодування витрат, пов’язаних із утриманням в навчальних закладах при достроковому розірванні контракту на проходження служби (навчання) Держспецзв’язку та іншим центральним органам виконавчої влади шляхом звернення до суду.
Проект змін до деяких законів України щодо розвитку трудової діяльності засуджених, ухвалений у першому читанні, має на меті збільшити трудову зайнятість засуджених, поліпшити організацію їх професійного навчання та подальшу інтеграцію у суспільстві. Нині в установах виконання покарань перебуває близько 100 тисяч працездатних засуджених. Тоді як майже дві третини засуджених зовсім не мають роботи, а значна кількість засуджених лише епізодично забезпечуються роботою. Понад 50% засуджених складають особи віком до 30 років, які до засудження ніколи не працювали і не навчались професії. Запропонований законопроект передбачає, що на підприємствах установ виконання покарань можуть бути розміщені замовлення закладів освіти, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства та інших в обсягах, на які не розповсюджується дія закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти».
У першому читанні схвалено й два урядових проекти законів щодо державної системи цивільного захисту та про правові засади цивільного захисту (щодо державного нагляду за безпечним веденням робіт).
Проект закону в авторстві народного депутата Володимира Бондаренка про надання послуг, які сприяють виїзду фізичних осіб за кордон з території України або їх тимчасовому перебуванню за кордоном («Про недержавні еміграційні послуги») врегульовує порядок діяльності фірм-посередників — туристичних та шлюбних агентств, а також тих, що сприяють працевлаштуванню українських громадян за кордоном. Законопроект встановлює загальні правила та вимоги для діяльності таких фірм, визначає права та обов’язки суб’єктів еміграційних послуг, які спрямовані на дотримання прав осіб, які мають намір виїхати за кордон або уже там перебувають. Ці вимоги стосуються діяльності не лише вітчизняних, а й іноземних компаній.
Проект змін до закону «Про громадянство України» (автор — народний депутат Олег Зарубінський), прийнятий у першому читанні, пропонує усунути колізії, які дозволяють подвійне громадянство та ужорсточити вимоги щодо українського громадянства. Адже за Конституцією в Україні існує лише єдине громадянство. Законопроект врегульовує питання добровільного отримання громадянином України громадянства іншої країни та позбавлення українського громадянства. Крім того, вбачається недоцільним встановлення переліку осіб, яким, як виняток, дозволяється мати подвійне громадянство. Таким чином, після прийняття проекту особі, яка автоматично набула іноземне громадянство, дозволятиметься збереження українського громадянства лише до того моменту, коли вона отримає і використовуватиме документи, що засвідчуватимуть іноземне громадянство.
За основу в першому читанні також ухвалено депутатські проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань мисливського господарства та полювання, охорони, використання і відтворення тваринного світу; про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення (щодо посилення заходів у боротьбі з браконьєрством); про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері поводження з відходами; про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо прибережних захисних смуг.
Схвалено у першому читанні ще й законопроект щодо відповідальності за приховування факту перебування у громадянстві іншої держави або набуття такого громадянства (проект депутата Віктора Швеця). Відповідно до проекту, громадянин України, який набуває громадянство (підданство) іншої держави або держав, зобов’язаний протягом 30 календарних днів письмово повідомити про це будь-який з державних органів, які беруть участь у вирішенні питань громадянства. А за невиконання цих вимог пропонується встановити кримінальну відповідальність у вигляді штрафу або обмеження волі.
Депутати вітали із днем народження Юрія Крука, Олега Царьова і Дмитра Сандлера.
 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.