Футбол. Чемпіон країни — київське «Динамо» — тепер у відпустці. Щоправда, ціла група гравців у складі своїх національних збірних (Марокко, Нігерії, Сербії, Румунії, Гвінеї, Хорватії, Фінляндії, України) готуються до різних матчів. А от хто зовсім не має відпочинку, так це новоспечений наставник біло-синіх, 54-річний російський фахівець Валерій Газзаєв (на знімку). У нього роботи тепер, як-то кажуть, вище голови.
— Бажано, щоб київське «Динамо» кожен рік вигравало національну першість, — каже Валерій Георгійович. — Звичайно, маємо солідного конкурента — «Шахтаря». З ним завжди принципові матчі. Намагатимемося грати проти гірників максимально добре й відповідально. Завдання, котрі сьогодні стоять перед клубом, дуже високі. Після значного успіху київського «Динамо» у сезоні, що завершився, звісно, ми маємо рухатися далі. Команда, гравці мають прогресувати, особливо молоді і талановиті.
Багато розмовляв не тільки з Ігорем Михайловичем Суркісом, а й з Юрієм Павловичем Сьоміним, котрий дав мені вичерпні характеристики кожного гравця. Головне наше завдання — це постійно виступати добре. Київське «Динамо» завжди було на рівні в європейському футболі, і ми ставимо мету вийти на високі позиції. Ліга чемпіонів — саме той турнір, де цінність і якість гравців завжди на видноті.
— З вами, либонь, працюватимуть асистенти Володимир Шевчук та Микола Латиш — ваші вірні соратники і колишні гравці донецького «Шахтаря». Хто ще, окрім цієї пари, увійде до тренерського штабу «Динамо»?
— Валерій Зуєв та Олег Лужний. Тобто, тренерський склад збережеться і додадуться ще двоє згаданих фахівців.
— Які позиції плануєте підсилити?
— Команда досить добре вкомплектована, є відмінні досвідчені виконавці, хороша молодь. Є, на жаль, травмовані футболісти дуже високо рівня. Тому намагатимемося зміцнювати позиції. Із Суркісом ми вже обговорювали цю проблему. Хоча мова йде про одного-двох гравців, не більше. Велика група наших футболістів грає за збірну України, є багато молодих і талановитих. Треба працювати, щоб вони зростали. Підсилення плануємо в середній лінії та в обороні. Тарас Михалик до загальної групи повернеться не раніше жовтня, Діакате розпочне тренування лише в серпні. А 16 вересня вже стартує Ліга чемпіонів. Це певні проблеми, які необхідно вирішувати.
Я переконався у непоганій комплектації команди. Коли почнеться тренувальний процес, треба подивитися гравців у роботі. Конкуренція достатньо висока, а це значить, що буде позитивний результат.
— Якою буде передсезонна підготовка?
— Буде один збір, в Австрії. Після відпустки наші футболісти почнуть збиратися 21 червня і пройдуть медичне обстеження. В повному складі тренувальні заняття розпочнемо 24 червня, за винятком трьох гравців, які викликані до своїх національних збірних. Каддурі, Юссуф, Бангура приєднаються до нас 1 липня. Сезон, як відомо, стартує 11 липня матчем за Суперкубок України.
— Як виступатиме київське «Динамо» у Лізі чемпіонів?
— Напевне, не є таємницею, що я хочу виграти цей турнір. Робитиму все можливе, щоб якомога успішніше виступити в ньому. Як усе складеться — зараз складно говорити. Поки що маємо конкретне завдання — вийти з групи, а ще — виграти національну першість, Суперкубок і Кубок України. Такий клуб, як «Динамо», інших завдань не ставить перед собою...
— «Динамо» Газзаєва гратиме в більш атакувальний футбол, ніж той, що сповідував ваш попередник?
— У кожного тренера своя методика підготовки, свої принципи ведення гри, своя тактика — як командна, так й індивідуальна. Тому ми не можемо однаково мислити і однаково все робити...