Вибір професії для багатьох молодих людей — складна  проблема. Переважно через брак необхідних знань та життєвого досвіду. Над цим задумується юнь здебільшого після закінчення школи. Фахівці ж радять визначатися зі своїм майбутнім значно раніше. Як же готувати юнаків і дівчат до їх завтрашнього роду занять та уникати помилок у цій важливій справі? Саме про це йшлося на другій науково-практичній учнівсько-студентській конференції «Вибір професії як гарантія впевненості особистості в умовах нестабільного розвитку економіки», яку провели в столичній ЗОШ №296 Дарницька у м. Києві районна державна адміністрація та Інститут реклами.
Відкриваючи конференцію, ректор інституту Микола Ліфінцев зазначив, що тридцять тисяч минулорічних випускників шкіл та вузів країни через невдалий та несвоєчасний вибір професії стали безробітними. Це cталося ще й тому, що втрачено зв’язки між школою і професійно-технічною освітою, що чимало випускників шкіл віддали перевагу так званим модним професіям — обрали фах економістів, юристів, менеджерів тощо. Мода призвела до того, що таких фахівців «штампують» ледь не в кожному колишньому ПТУ, про якість дипломів яких не доводиться й говорити. Ось чому над своєю майбутньою професією треба задумуватися ще на шкільній лаві і не зажди покладатися лише на поради друзів, батьків чи недосвідчених однолітків, а більше — на поради фахівців центрів зайнятості населення, соціальних педагогів. «Ви зазирніть в Інтернет, — зауважив Микола Панасович, — і побачите, на які професії нині є попит. Роботодавець на перше місце ставить володіння комп’ютером майбутнім працівником, а на друге — знання іноземних мов. Останній чинник набуває особливої ваги, оскільки до Євро-2012 у столиці готуватимуть понад три тисячі волонтерів для обслуговування його учасників, котрі володітимуть трьома іноземними мовами. Отож в основі вибору професії мають бути ваші знання...».
Заступник голови Дарницької РДА у м. Києві Віктор Таран, викладачі та студенти Інституту реклами Роман Балабанов, Тетяна Шумейко, Тетяна Ужанська, Василь Пушкар, Людмила Матвієнко, Ольга Дементьєва, учителі та учні столичних ЗОШ №№302, 291, 105, представники районного та міського управлінь освіти і науки ознайомили присутніх з тим, як районна влада дбає про соціальний захист освітян, як учителі радять учням виважено й обґрунтовано обирати майбутню професію, щоб у будь-який кризовий час не опинитися у лавах безробітних, як треба працювати і діяти, що треба вміти і знати, щоб не породжувати конфліктні ситуації, а бути єдиною командою у колективі. На завершення конференції її учасники прийняли резолюцію, в якій звернулися до органів влади, місцевого самоврядування, установ освіти, науки й культури з тим, щоб об’єднати зусилля щодо збільшення зайнятості та працевлаштування молоді. Внесено також пропозицію створити при Дарницькій РДА координаційну раду з питань суспільної адаптації та профорієнтації молоді за кризових умов.