91-річну жительку села Сергіївка Рівненського району Клавдію Сергіївну Ковальчук заколов іржавим багнетом 58-річний пасинок, якого вона виховувала з пелюшок.
У селі цю трагедію сприйняли по-різному: Володимира жаліли, казали, що то не він на матір підняв руку, а його «душевна» хвороба, яку вже протягом багатьох років час від часу підліковував в обласній психіатричній лікарні. За словами сестри Галини і сусідів, коли та напасть відступала, Володя був добрим і роботи не цурався.
— Володимира щороку лікували, після чого він до матері дуже добре ставився, а коли його починала брати хвороба, то він тримав на Клавдію якусь злобу, — розповідає сусід Анатолій. — Зовсім недавно він майже два місяці лікувався, а повернувся з лікарні ще гірший, аніж їхав туди. Перебував у дуже поганому стані.
Коли саме Володимир захворів, односельці точно не знають, та припускають, що це сталося, коли він впав у кип’яток у 23 чи 24 роки. Відтоді чоловік полишив спроби одружитися та створити власну сім’ю. Спершу мешкав з матір’ю, а згодом до них приєдналася його сестра. Так і хазяйнували втрьох у маленькій, позбавленій розкошів хатинці.
Усе б нічого, якби Володимира іноді не мучив головний біль, про що він розповідав односельцям. У такі дні чоловік ставав неконтрольованим, міг перехилити чарку-другу, а взимку люди не раз бачили, як він опускав голову в ополонку або інші незрозумілі речі коїв. Тоді ж він зазвичай сварився з матір’ю, а та йому не змовчувала.
Ось і того злощасного дня між ними знову спалахнув конфлікт. Сусіди прибігли, втихомирили чоловіка. Він ліг у ліжко, мати також заснула, накрившись периною... Володимир зізнався правоохоронцям, що взяв металевий багнет, яким у цій родині кололи свиню, і почав через перину бити ним сплячу матір...
Слідчі кажуть, що Володимир кається у скоєному. Але літню жінку, яка свого часу замінила йому матір, на жаль, уже не повернеш.
Марина НОНКА, працівниця відділу зв’язків з громадськістю УМВСУ в Рівненській області;
Олександра ЮРКОВА.