На мій погляд, на нас чекає інфляція не вища за 1 відсоток через безпрецедентно низький попит, реальні доходи населення, а також стабілізацію валютного курсу, яка сприятиме здешевленню імпортної продукції. Причому головним інфляційним подразником виявляться не товари, а послуги.

 

Бензин (високооктановий). Середня вартість А-95 стабілізується на рівні 6,5 гривні за літр, дизпалива — до 5,8 гривні за літр.

Експертно-аналітична група при Мінпаливенерго «примірятиме» граничні ціни, не враховуючи нафтопродуктів, які заводи купуватимуть на аукціонах. Це означає, що ціни наближатимуть до європейських, формуватимуть під впливом більш спекулятивних чинників. Але я заперечую різке подорожчання нафтопродуктів, вбачаючи наявні передумови для стабільності валютного курсу, в якій дуже зацікавлені нафтотрейдери.

Борошно. Зростання середніх роздрібних цін на 2—3 відсотки.

На ринку цілком достатня пропозиція і перехідні залишки зерна для того, щоб зберегти ціни на борошно в роздрібній торгівлі. Підвищення закупівельних цін на зерно сприятиме подорожчанню борошна, але переважатимуть чинники іншого порядку — посилення адміністративного впливу на торгівлю з боку місцевої влади, загальне зменшення споживання тощо. Можна припустити, що деякі торговельні мережі скористаються можливістю підняти вартість ліквідного продукту, але більше буде тих, хто зменшуватиме ціни: аби спродатися.

Хліб. Подорожчання на 1,5 відсотка.

Економічні підстави до подорожчання не рівня політичним. Поза тим, уряд не виконав низку вимог хлібопекарів щодо мінімізації витрат — і це призведе до подорожчання хліба в окремих регіонах. У Києві про це вже заявлено. Швидше за все, влада зробить вигляд, що цього не помітила.

М’ясо. Подорожчання кілограма свинини в середньому на 10 відсотків, яловичини — на 10, курятини — на 5, ковбаси — на 10 відсотків.

Попри сезонну зміну в структурі споживання, через обмежений розмір пропозиції на ринку м’ясо збереже тенденцію до подорожчання. Але воно буде незначним через присутність на ринку більш дешевого імпортного продукту.

Молоко І молокопродукти. Подешевшання на 5—7 відсотків.

Я виходжу з того, що відбудеться помітне відновлення активності на молочному ринку і зростання пропозиції молокопродукції, що пов’язано здебільшого з сезонними особливостями і пожежними кроками уряду назустріч вітчизняним тваринникам.

Цукор. Подорожчання кілограма на 20—25 відсотків.

Не інакше як насувається дефіцит солодких кристалів через скорочення посівних площ і спад виробництва — з одного боку, а також зростання попиту на цукор — з другого. На це вказують і спад обсягів виробництва, і низький рівень перехідних залишків, і сприятливі умови для експорту цукру. Якщо цукровари про це заговорили під час посівної, то чекайте подорожчання вже влітку — вірна прикмета. Стабілізації цін на ринку сприятиме більш дешевий тростинний цукор.

Крупи. Подешевшання на 10 відсотків.

На мій погляд, зміну цінового тренду забезпечить любов народу до картоплі та посилений контроль державних органів за ціноутворенням, оскільки неправомірне маніпулювання цінами на крупи зафіксоване в травні і у виробників, і в роздрібній торгівлі.

Овочі. Подешевшання на 20 відсотків. Фрукти — подешевшання на 10 відсотків.

Природа візьме своє. Літо принесе зниження цін на фрукти і овочі.

Алкогольні напоЇ. Подорожчання коньяку в середньому на 5 відсотків за пляшку, горілки — на 5 відсотків за пляшку, пива — на 10 відсотків.

Зростання виробництва горілчаних виробів у квітні проти квітня минулого року становило 146,1 відсотка. Міцні напої збережуть тенденцію до непомітного подорожчання, а пиво подорожчає на новинах про підняття акцизів.

Житлово-комунальнІ послуги. Зростання тарифів на 10—15 відсотків.

І галузь, і місцева влада об’єднають зусилля для боротьби з мінімізацією прибутків енерго- і теплопостачальних компаній після закінчення опалювального сезону.

ЛІки. Подорожчання на 1—2 відсотки.

Я виходжу з того, що тенденція до повзучого подорожчання імпортних препаратів збережеться, попри те, що і контроль з боку уряду не послабне, і ціновій стабілізації сприятиме зміцнення гривні проти долара США.

ТранспортнІ послуги. Подорожчання на 20 відсотків.

Активізація туристичного ринку спричинить незначне подорожчання залізничних і авіаквитків. Потреба в «перезавантаженні» міських автопарків і травнева нестабільність на ринку нафтопродуктів спровокує зростання цін на автотранспорті. А збитковість приміських залізничних перевезень призведе до подорожчання квитків на електрички.

Туристичні послуги. Подорожчання на 30 відсотків.Як на мене, спостерігатиметься вже звична картина, коли попит породжує зростання цін, а якість послуг не завжди відповідає їх вартості. Літо братиме своє.

ОфіцІйний курс7,7 гривні за долар.

Я вважаю, Нацбанк зважиться на підняття офіційного курсу з тим, щоб дати зрозуміти всім, що глибокої ревальвації гривні чекати не слід — ризиковано.