Проблеми місцевого самоврядування обговорювались у Севастополі на круглому столі, організованому народним депутатом Анатолієм Матвієнком.
«Україна за своїм природно-ресурсним і людським потенціалом входить у першу десятку найрозвинутіших країн, — підкреслив народний обранець. — А це значить, що наш народ може за якістю та безпекою жити за найвищими стандартами. Тобто входити до так званого золотого мільярда.
Проте, за оцінками ООН, наша країна у світовому рейтингу індексу людського розвитку всі вісімнадцять років незалежності «мігрує» із сімдесят восьмого місця на вісімдесят третє. І, на жаль, останніми роками намітилася тенденція до погіршення ситуації. Серед причин, крім іншого, і те, що врожайність ґрунтів катастрофічно падає, а чисельність населення, його здоров’я та освітній рівень серйозно знижуються.
Виправити становище можна і потрібно, на думку депутата, шляхом негайного і динамічного реформування освіти та охорони здоров’я, проведення земельної реформи. Чому ж керівники країни не приступають до реформування? На думку А. Матвієнка, через головний дефіцит, що характеризує нинішню Україну, — дефіцит ефективної влади, розумного державного менеджменту.
Севастопольські дачники піднесли народному депутатові Анатолію Матвієнкові кошик щойно зібраних на приміських грядках полуниць. Цей подарунок став символічною відповіддю тих, хто зібрався біля круглого столу, на вступну промову: при розумному підході й організації «сімейного менеджменту» на чотирьох сотках можна і врожайність ґрунту підняти, і сімейний бюджет поправити, і своє здоров’я вітамінами зміцнити.