Минулої суботи у ЗМІ з’явилася інформація про начебто попередньо погоджений проект «великого договору», в якому йдеться про створення широкої коаліції, а також текст нової Конституції. Як повідомляє «Українська правда», проект «великого договору» передбачає спільні дії БЮТ і Партії регіонів до 2024 року, в тому числі схвалення змін до Конституції, згідно з якими Президент обиратиметься в парламенті, а повноваження нинішньої Верховної Ради буде продовжено до 2014 року. Офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає, а у представників парламентських фракцій різне бачення можливого розвитку подій.
Заступник голови фракції Партії регіонів Андрій КЛЮЄВ підтвердив ведення переговорів між ПР і БЮТ про створення коаліції. «Такі переговори періодично поновлюються. Цей процес, звісно, очолює, з одного боку, лідер Партії регіонів Віктор Янукович, з другого — Юлія Тимошенко». «Адже такі політичні лідери, як Янукович і Тимошенко, не повинні жити тільки сьогоднішнім днем, — сказав А. Клюєв. — Вони повинні думати про майбутнє. І щоб мінімізувати в майбутньому безперервні останнім часом політичні кризи, необхідно доопрацювати ті проекти змін до Конституції, які вже є в багатьох політичних сил».
Андрій Клюєв не виключив створення в парламенті «мегакоаліції»: «Такі зміни можуть підтримати всі політичні сили, представлені в парламенті».
Лідер фракції БЮТ Іван КИРИЛЕНКО спростував інформацію про начебто досягнуту домовленість про створення широкої коаліції між БЮТ і Партією регіонів. «Нічого на цю тему не знаю. Завтра будемо виступати від фракцій і говорити: не смішіть країну страшилками. Нічого і в помині немає на дану хвилину», — сказав він в інтерв’ю журналістам. Депутат також заперечив, що нинішнього пленарного тижня може бути розглянуто питання про внесення змін до Конституції.
І. Кириленко також наголосив, що коаліція за участю Партії регіонів може бути лише в одному разі: якщо фракція Партії регіонів ухвалить рішення долучитися до вже існуючої коаліції.
Народний депутат від фракції «Наша Україна—Народна самооборона», лідер групи «За Україну» В’ячеслав КИРИЛЕНКО не виключив, що цього тижня відбуватиметься значна робота зі створення широкої коаліції та внесення змін до Конституції. «Думаю, що ми станемо свідками масованої артпідготовки внесення змін до Конституції та створення нової надширокої коаліції і саме голосування по цьому питанню», — сказав він в ефірі одного з телеканалів. В. Кириленко зауважив, що йому відомо про начебто досягнуті домовленості між БЮТ та Партією регіонів з цього питання: «Безумовно, відомо. Це вже давно ні для кого не секрет. Це давно готується».
Народний депутат Олександр ГОЛУБ (фракція Комуністичної партії) заявив, що він не дуже вірить у створення довготривалого єдиного блоку Партії регіонів та БЮТ, оскільки «занадто різні їхні політичні платформи» і «розходяться фінансові інтереси тих економічних груп, які стоять за плечима кожної з цих політичних сил». «Інша річ, що сьогодні монополія на владу двох найбільших фракцій може бути порушена, оскільки довіра виборців падає як до ПР, так і до БЮТ, — зауважив депутат. — І для того, щоб зберегти монополію, дві політичні сили могли б поєднати свої зусилля. Для того, щоб, з одного боку, внести зміни до Конституції, а з другого — внести зміни до виборчого законодавства, з тим щоб пролонгувати максимально чи закріпити так звану двопартійну систему, основою якої стали б Партія регіонів та БЮТ. І другий момент: внести зміни у правила гри стосовно виборів Президента. Заради таких цілей ці дві політичні сили можуть об’єднатися».
Заступник голови фракції Блоку Литвина Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ не підтвердив інформацію про створення широкої коаліції та спільні дії Партії регіонів та БЮТ. «Я знаю лише ті декілька абзаців, які були в «Українській правді», — сказав депутат. — Джерело мені незрозуміле, як ідуть переговори, я не знаю, вони йдуть без участі Блоку Литвина, тому мені важко щось коментувати. Сподіваюся почути інформацію з перших вуст, а не анонімну.