Голова Верховної Ради Володимир Литвин засуджує тих політиків, які поділили країну на вотчини й нині пильно стежать за тим, щоб хтось із конкурентів не потрапив на їхню територію. Свою державну діяльність Володимир Литвин будує на спілкуванні, насамперед, з населенням, простими людьми, отже, кимсь встановлених кордонів, тим більше віртуальних, для нього не існує.
Цього разу він приїхав на Луганщину, прийнявши запрошення міського голови Сєверодонецька Володимира Грицишина взяти участь у святкуванні 75-річчя міста та Дня хіміка. Скориставшись такою нагодою, Володимир Литвин побував також у Краснодоні, Лутугинському та Станично-Луганському районі, де спілкувався з людьми на площах просто неба. «Одна справа — начитатись матеріалів політиків, і зовсім іншу картину бачиш, коли зустрічаєшся з реальними людьми, коли пропускаєш їхні проблеми через себе», — сказав Голова Верховної Ради на зустрічі  з журналістами. У Краснодоні В. Литвин поклав квіти до пам’ятника молодогвардійцям і наголосив на необхідності зберегти історичну пам’ять про події, які відбувалися у Краснодоні в роки Великої Вітчизняної війни. «Я є прихильником того, щоб історія була збережена в тих оцінках і в тому вигляді, якою її пам’ятають наші батьки», — сказав він. На зустрічах із населенням Голові Верховної Ради, зокрема, надходило багато питань стосовно пільг відповідно до закону про дітей війни. Володимир Литвин заспокоїв людей, повідомивши, що вже звернувся до профільних парламентських комітетів із дорученням напрацювати відповідний механізм, який дозволятиме безперешкодно виплачувати згадані виплати.
Оцінивши економічну ситуацію в Україні, Володимир Литвин назвав її надзвичайно складною і зробив прогноз, що восени вона ще погіршиться, бо «влада видає бажане в економічній сфері за дійсне». Він висловив думку, що нинішній занепад є провиною не тільки чинної влади, а й тих, «хто був при владі учора». Тому сьогодні, наголосив В. Литвин, «потрібно працювати, а не критикувати, щоб не склалася ситуація, що будемо очолювати руїну». Серед першочергових кроків влади Володимир Литвин назвав необхідність «інвентаризувати те, що залишилося в країні, й навести порядок». У цьому контексті він висловився за покращання відносин держави з приватним сектором, у першу чергу з великим національним бізнесом.
Говорячи про шляхи подолання економічної кризи, Володимир Литвин висловив свою особисту позицію, окремі пункти якої цілком збігаються із настроєм населення Луганщини. Зокрема, Голова Верховної Ради вважає, що для підтримки економіки України слід терміново налагоджувати відносини з Росією. Адже саме від цієї держави багато в чому залежить промисловий сектор української економіки. «Якщо у нас з Росією буде скорочуватись торговельно-промислове співробітництво, то остаточно ляже вся українська промисловість. В тому числі і її інтелектуальна складова», — зазначив він. Що стосується Луганщини, то глава парламенту вважає, що її потенціал як одного з великих економічних регіонів країни досі не затребуваний. Область продовжує ходити в пасинках. Увага до регіону з боку центральної влади і надання їй допомоги у вирішенні проблем не адекватні внеску області в економіку України. Володимир Литвин звинувачує в цьому, насамперед, органи місцевої влади та народних депутатів, які представляють регіон у парламенті. Поки що Володимир Литвин зміг назвати лише один законопроект, що стоїть на захисті інтересів області, автором якого став парламентарій від Луганщини. Йдеться про прийняття Закону «Про престижність шахтарської праці». На жаль, закон досі не запрацював на повну потужність.
У цьому плані Володимир Литвин підкреслив: 
— Парламент повинен не лише приймати законодавчі акти, але й суттєво поліпшити контроль за їх виконанням, тому що невиконання тягне за собою прийняття нових законів. Парламент, який призначає уряд, повинен його і контролювати. Це можливо, якщо Верховна Рада не буде штучно поділена на коаліцію і опозицію. Це повинен бути природний процес, а не залізобетонне рішення.
День хіміка в Сєверодонецьку відзначився для глави українського парламенту кількома цікавими зустрічами. Для історика за фахом Володимира Литвина Сєверодонецьк насамперед уособлює в собі біографію цілого покоління. Увійшов Сєверодонецьк і в новітню українську історію. Сьогодні місто хіміків переживає непростий час для своєї промисловості. Об’єднання «Азот» у першому кварталі поточного року виробило продукції лише на 509 млн. грн., що становить всього трохи більше 40 відсотків виробітку за аналогічний період минулого року. Торкнувшись сьогоднішніх проблем хіміків, Володимир Литвин зауважив: якщо 80 відсотків собівартості продукції становить вартість газу, то за сьогоднішніми цінами ця продукція буде неконкурентоспроможною. Для того, щоб «Азот» працював без збитків, ціна природного газу не повинна бути вищою за 150 доларів. Як відомо, Верховна Рада ухвалила Закон «Про державну підтримку і стимулювання розвитку виробництва і споживання мінеральних добрив в Україні», але Президент наклав на цей документ вето. 300 голосів для подолання вето зібрати, на жаль, не вдалось. Але Володимир Литвин висловив впевненість, що такий закон все-таки буде прийнято. До цього питання парламент повернеться знову.
 
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин спілкується з мешканцями Станично-Луганського району під час перебування в Луганській області.