До розгляду на цьому пленарному тижні запропоновано більш як сто питань, більшість із них — нові законопроекти. Про це повідомив на вчорашній погоджувальній раді керівників парламентських комітетів і фракцій Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
Сьогодні народні депутати мають розглянути законопроект про проведення всеукраїнського референдуму, оскільки, за словами глави парламенту, під час розгляду багатьох актуальних питань політики апелюють до народної думки. Цього самого дня парламентарії планують розглянути зміни до деяких кодексів України (щодо спільної власності на землю), до деяких законодавчих актів (стосовно Державної спеціальної служби транспорту), до деяких законів (щодо регулювання діяльності політичної партії), до Закону «Про вибори Президента України» (щодо обмеження у проведенні передвиборної агітації). А також зміни до законів «Про громадянство України» (щодо усунення колізій, які дозволяють подвійне громадянство), «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (стосовно прозорості та прогнозованості пенсійної системи).
Завтра сесія планує обговорити зміни до Кримінально-виконавчого кодексу стосовно забезпечення прав засуджених осіб в установах виконання покарань, до деяких законодавчих актів — щодо встановлення відповідальності за антиконкурентні узгоджені дії, до Кодексу про адміністративні порушення — стосовно захисту економічної конкуренції.
Проект постанови про програму діяльності Кабінету Міністрів «Подолання впливу світової фінансово-економічної кризи та поступальний розвиток» стоїть у розкладі засідань на четвер.
У п’ятницю сесія заслухає звіти ТСК з питань розслідування обставин порушення Конституції та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу, а також з питань з’ясування обставин порушення посадовими особами, керівниками Служби безпеки Конституції та чинного законодавства під час виконання службових обов’язків (щодо подій навколо функціонування НАК «Нафтогаз України» та газотранспортної системи).
Лідер БЮТ Іван Кириленко запропонував включити до порядку денного ще й низку законопроектів, зокрема, про ліцензування підприємств (щодо впорядкування дозвільної системи), про державний бюджет України на 2009 рік, водночас перенісши розгляд антикризової програми діяльності уряду і законопроекту про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти на наступний пленарний тиждень.
У свою чергу лідер «НУ—НС» Микола Мартиненко закликав колег розглянути на цьому тижні зміни до деяких законів України стосовно впорядкування питань соціального захисту населення, яке проживає в зонах спостереження підприємств з видобування уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами. Крім того, він наполягав на підтримці проекту постанови про відзначення 20-річчя створення Народного руху.
— На нинішньому етапі уряд не має ефективної програми для виведення економіки з кризи, — заявив перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. А від цієї політики, за його словами, страждає і державний бюджет країни. Зокрема, вже не фінансується закупівля інсуліну для діабетиків, а щомісячні виплати матерям (120 грн.), які перебувають у декретних відпустках, не переглядалися декілька років. Крім того, наголосив регіонал, треба заслухати в парламенті і в. о. міністра закордонних справ щодо візової політики, а міністра палива та енергетики — стосовно закупівлі вугілля.
Лідер комуністів Петро Симоненко запропонував підтримати відзначення 75-річчя стахановського руху, продовжити мораторій на продаж землі, звільнити міністра юстиції, а також розглянути низку законопроектів щодо необхідності підвищення відповідальності державних службовців.
 
На знімку: Сергій Ківалов, Ельбрус Тедеєв, Андрій Портнов.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.