Про це заявив під час круглого столу «Україна—Росія: шляхи подолання кризи у відносинах» народний депутат від фракції «НУ-НС» Арсеній Яценюк. «Я вважаю, що наші відносини повинні бути чіткими, прагматичними, ефективними і, більш того, позитивно конкурентними. Саме в цьому буде наша перспектива розвитку», — підкреслив він.
Крім того, на його думку, у газовому питанні слід повернутися до ідеї багатостороннього співробітництва. «Україна зацікавлена в джерелах газу на території Росії, Росія зацікавлена в транзиті. Україна і Росія зацікавлені в європейських споживачах, Європа зацікавлена в гарантіях безпеки поставок. Це бізнес», — сказав він.
Водночас Арсеній Яценюк зазначив, що газове питання є дуже важливим для двосторонніх україно-російських відносин не як інструмент геополітичного впливу, а як інструмент економічного розвитку.
«Для мене газовий проект — найбільш вагомий проект економічного співробітництва Росії й України. Україні важливо одержати ресурс газу, для цього потрібно чітко усвідомити, що такий ресурс є в Росії. Росія має чітко усвідомити, що будівництво будь-яких газопроводів — це мільярди коштів і десятки років», — підкреслив народний депутат.
Арсеній Яценюк не виключає реалізації сценарію «конституційної змови» між Блоком Юлії Тимошенко і Партією регіонів.
Народний депутат наголосив, що переговори йдуть дуже активно. «Переговори, які я називаю конституційною змовою для утримання і консервації влади. І зрозуміло, що ці дві політичні сили, ні Януковича, ні Тимошенко, не хочуть іти на вибори, тому що ніхто не впевнений у результаті. І це правильно. Складно передбачити результати президентської кампанії, особливо для них. Для мене — легше», — сказав він.
Крім того, Арсеній Яценюк вважає, що нема рації говорити ні про продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, ні про його дочасне виведення або зміну орендної плати.
Він підкреслив, що нема ніякої офіційної позиції Росії щодо перегляду договору про тимчасове перебування Чорноморського флоту Росії на території України. Сьогодні ця проблема лежить скоріше в технічній, ніж у політичній площині.