Журналісти, котрі очікували обговорення міськими депутатами проблем у житлово-комунальній сфері Севастополя, по своїх редакціях та корпунктах розійшлися ні з чим. Міські обранці першу частину травневої дводенної сесії вирішили присвятити не розгляду кричущих проблем, а політиці.
Першим севастопольські депутати розглянули звернення своїх колег з Івано-Франківської міськради, «які просили підтримати їхні звернення до Президента України з проханням видати Указ про присвоєння Степанові Бандері звання Героя України й Кабінету Міністрів із проханням про святкування в 2009 році на державному рівні 100-річчя від дня його народження». Як відповідь на адресу Генпрокуратури й Мін’юсту пішла пропозиція «дати юридичну оцінку діям і заявам керівників Всеукраїнського об’єднання «Свобода», спрямованим на пропаганду нацизму й розпалювання міжнаціональної ворожнечі».
Крім того, севастопольські депутати звернулися до Верховної Ради України із проханням не голосувати за допуск іноземних військ на територію України для участі в навчаннях «Сі бриз-2009». Депутати аргументували його тим, що «проведення цих навчань може спричинити масові акції протесту й порушення громадського порядку, як це вже неодноразово було в попередні роки».
Значно ближче до міської тематики стало обговорення проекту рішення «Про підсумки проведення загальноміських батьківських зборів «Російська мова — від проблеми до розв’язання». Хоча й цього разу без звернення до Верховної Ради, а також її Уповноваженого з прав людини й Міністерства освіти й науки депутати обійтися не змогли. У відповідь на торішній наказ міносвіти «Про затвердження галузевої програми поліпшення вивчення української мови в загальноосвітніх навчальних закладах і класах з навчанням на мовах національних меншостей» сесія більшістю голосів запропонувала внести в статути загальноосвітніх закладів пункт, у якому має бути записано: «мовою навчання в освітній установі є російська». Виняток, після дебатів, вирішили зробити тільки для севастопольських шкіл з українською мовою навчання.
Депутати також обговорили «питання про порушення конституційних прав севастопольців у зв’язку з відключенням води». Результатом дебатів стало оголошення звернення до Президента, Прем’єр-міністра й Генпрокурора, в якому міськрада інформує про те, що «севастопольці вкрай обурені й вимагають відновити свої конституційні права». Спроба окремих промовців закликати колег не покладати надії на некрасовське «вот приедет барин...», а самим навести порядок у житлово-комунальному комплексі міста підтримки не одержала.
Севастополь.
На знімку: такий активний «глас народу» на ґанку міськради не помітити було важко. Севастопольські депутати примудрилися...