Економічна криза завдала відчутного удару по підприємствах Кременчука. Багато заводів повністю зупинилися, а їх працівники переведені в режим неповної зайнятості зі всіма наслідками. Містом прокотилася хвиля скорочень, які, на жаль, є вимушеним заходом для виживання. І тому ті підприємства, що зуміли протистояти негативним тенденціям світової економіки, які зробили і продовжують робити свій внесок у відновлення економіки України, заслуговують більшої уваги й пошани. Одним із таких підприємств є ВАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю» (ВАТ «КЗТВ).

Як розповів голова профспілкового комітету заводу Олександр Давидовський, нормалізувалися і збалансувалися обсяги виробництва та збуту продукції, завершився процес скорочення штатів, причому керівництво заводу не «виживало» людей за допомогою «неповної зайнятості», а під час скорочення проводило всі виплати, передбачені законодавством України.

ВАТ «КЗТВ» є одним із небагатьох підприємств Кременчука, яке поповнює і бюджети місцевого рівня, і державну скарбницю: завод продовжує працювати прибутково навіть в умовах кризи і лише у першому кварталі 2009 року сплатило до бюджетів всіх рівнів більше 3,5 млн. грн. Мало того, зважаючи на прохання податкової інспекції, ВАТ «КЗТВ», відриваючи від себе вкрай необхідні кошти, зробило передоплату податку на прибуток. Ще одним свідоцтвом нормалізації роботи підприємства став перехід на повну зайнятість усіх працівників заводу.

На Кременчуцькому заводі техвуглецю тривають процеси реконструкції і модернізації. У рамках програми модернізації були придбані й встановлені нові, сучасні німецькі насоси на ділянці підготовки сировини, що не мають аналогів в Україні, продовжує успішно й ефективно функціонувати науково-дослідна група, очолювана провідними фахівцями Львівського політехнічного університету, плідна робота якої приносить відчутні результати підприємству. Навіть, попри важку економічну ситуацію, виділяються кошти на природоохоронні заходи. Завод також не забуває тих, хто віддав підприємству багато років свого трудового життя і, в міру можливостей, прагне допомагати ветеранам і пенсіонерам заводу.

Водночас, на переконання Олександра Давидовського, всі старання керівництва ВАТ «КЗТВ» щодо підтримки стабільної ситуації на заводі наштовхуються на кам’яну стіну нерозуміння з боку уряду та його структур, які проводять політику знищення українських підприємств. ВАТ «КЗТВ» цілковито задовольняє потребу внутрішнього ринку в технічному вуглеці і є експортно-орієнтованим підприємством. Завод експортує більш як 80% своєї продукції, набуваючи для її виробництва на внутрішньому ринку сировини, газу, енергоресурси і інші виробничі складові, тим самим, даючи імпульс іншим галузям промисловості України. При цьому він є джерелом надходження валюти в країну та платником податків до бюджету. Але заборгованість держави перед підприємством із повернення ПДВ сягла максимальних розмірів за всю історію його існування і сьогодні перевищує місячний грошовий обіг ВАТ «КЗТВ».

Публічні заяви Прем’єр-міністра про те, що підприємствам хімічної галузі повертається ПДВ в повному обсязі, більш того — достроково, викликають щирий подив і обурення! У чому ж тоді полягає антикризова політика уряду стосовно вітчизняного виробника в цілому і до ВАТ «КЗТВ», зокрема, якщо єдина вимога заводчан до уряду — віддати борги?

Керівництво і колектив підприємства дуже сподіваються на те, що політичні мотиви й амбіції державних діячів не переважатимуть над здоровим глуздом і економічними інтересами, а уряд знайде сили виконувати свої обіцянки й виконувати зобов’язання. У свою чергу, керівництво ВАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю» запевняє, що підприємство зможе ефективно протистояти кризі й без урядової допомоги та державних антикризових програм, аби тільки не ставили палиці в колеса.

 

Полтавська область.