передбачає проект закону про внесення змін до статті 85 Закону України «Про банки і банківську діяльність» (щодо забезпечення прав вкладників комерційних банків), який перебуває на розгляді в Комітеті з питань фінансів та банківської діяльності (автор — голова комітету Микола Азаров).
Автор законодавчої ініціативи аргументує законопроект тим, що внаслідок світової фінансової кризи у багатьох банках на території України з’явився ризик втрати платоспроможності. У результаті в цих банках відповідно до чинного законодавства Нацбанк запровадив мораторій на задоволення вимог кредиторів, у тому числі й на вимоги фізичних осіб щодо виплати коштів за договорами депозитних вкладів. Проектом закону вноситься зміна до частини першої статті 85 Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо скорочення терміну дії тимчасової адміністрації банку до трьох місяців. Цю само статтю пропонується доповнити нормою, яка забороняє поширювати мораторій на вимоги фізичних осіб щодо виплати коштів за договорами депозитних вкладів банку. На думку автора законопроекту, це поверне довіру до банківської системи України.
Про наші європейські перспективи
Голова Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк узяв участь у засіданні «круглого столу» на тему «Європейські перспективи України», який відбувся у фолькетингу (парламенті) Данії за участі кандидатів у депутати до Європарламенту. Вибори до Європарламенту в Данії відбудуться 7 червня ц. р.
Як повідомляє прес-служба комітету, питання європейського майбутнього нашої держави викликало підвищений інтерес з боку науковців і дослідників, політиків і політологів, журналістів і бізнесменів, представників урядових установ і неурядових організацій, а також дипломатичного корпусу, акредитованого в Копенгагені.
У дебатах щодо європейських перспектив нашої держави взяли участь речники різних політичних сил Данії, які представили своїх кандидатів на вибори до Європарламенту, зокрема відомий датський політик, колишній доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи та позаштатний радник Прем’єр-міністра України Ханне Северинсен.
«З огляду на географію та історію наша доля — прагнути бути в сім’ї європейських народів», — наголосив Б. Тарасюк. За його словами, проведення дебатів у країні, котра є взірцем демократії та членом ЄС і НАТО, — то свідчення високого інтересу до майбутніх перспектив України, місця та впливового геополітичного значення нашої держави на європейському континенті. А представленість політичних сил на високому рівні є першою ознакою можливої появи групи лобістів українських інтересів в майбутньому Європарламенті».
Зарплати педагогам — у ручному управлінні
Комітет із питань науки і освіти проаналізував умови оплати праці науково-педагогічних і педагогічних працівників бюджетної сфери на основі єдиної тарифної сітки.
Як повідомили у прес-службі комітету, на засіданні заслухали інформацію Рахункової палати України про результати аналізу ситуації, Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки. Зазначалося, що практика застосування єдиної тарифної сітки фактично підмінила передбачений законодавством механізм оплати праці науково-педагогічних і педагогічних працівників ручним управлінням. Наслідком цього стало суб’єктивне встановлення тарифних коефіцієнтів окремим категоріям працівників, погіршення міжпосадових співвідношень, ситуативне встановленні розміру посадових окладів тощо.
Також на засіданні наголошувалося, що введення доплат до посадових окладів за вчені звання та ступені замість їх підвищення призвело до фактичного зменшення заробітної плати науково-педагогічних і педагогічних працівників. Це пояснюється тим, що доплати не впливають на формування розміру посадового окладу, а тому зменшуються суми матеріальної допомоги на оздоровлення, преміювання, інші надбавки, розміри яких визначаються від окладу.
Комітет ухвалив рішення терміново звернутися до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко про необхідність внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» для встановлення розмірів посадових окладів працівника першого тарифного розряду на рівні мінімальної заробітної плати.
Вл. інф.
Що взамін декларативності?
Комітет із питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував парламенту відхилити проект закону про внесення змін до статті 20 Земельного кодексу України.
Законопроектом пропонується вдосконалити чинний порядок зміни цільового призначення земель. Зокрема, в ньому визначаються документація, екологічні вимоги, якими слід керуватися під час прийняття рішень про зміну цільового призначення земельних ділянок, передбачається проведення громадських слухань у відповідних випадках тощо. Проте, на думку членів комітету, більшість положень законопроекту мають декларативний характер і спрямовані на зміну цільового призначення земель для добування корисних копалин. Народні депутати наголошували, що, відповідно до проекту, зміну цільового призначення земель природно-заповідного фонду, лісів, зелених зон і зелених насаджень населених пунктів зведено до їх збереження. Але не визначено, в який спосіб їх зберігати. На думку парламентаріїв, це не розв’яже проблему, яка існує сьогодні, особливо навколо великих міст.
Інформаційне управління Верховної Ради.