Учорашнє перебування в Сумській області Голова Верховної Ради Володимир Литвин розпочав із зустрічі з випускниками. Він завітав на останній дзвоник у село Попівка Конотопського району і подарував дітлахам інтерактивну дошку. «Сьогоднішні ваші почуття можна охарактеризувати одним словом: нарешті. Нарешті ми закінчили школу, нарешті ми дорослі». Водночас зрозуміло, що у всіх учнів велике бажання бути на місці випускників, а у випускників — бути в президії, а ті, хто стоїть у президії, зробили, не задумуючись, крок до школярів.
Голова Верховної Ради побажав усім випускникам, щоб вони в житті відбулися. «Щоб ви для себе визначили найвищу життєву і професійну висоту. Щоб кожен із вас сказав: я зможу й реалізую свої плани», — порадив Володимир Литвин. Він, як викладач і як завідувач кафедри Київського національного університету імені Тараса Шевченка, порекомендував випускникам продовжити навчання і здобути освіту, оскільки, на його переконання, «мізки, розум, знання і високий фах будуть запитані».
«Згодом життя переписати неможливо, і бажаю, щоб цей чистий аркуш самостійного життя ви писали красиво, щоб батьки були горді за вас. Повірте, для них немає більшого щастя, коли в їхніх дітей усе добре», — зазначив Голова Верховної Ради. Водночас глава парламенту подякував і щиро вклонився вчителям, всім справжнім подвижникам, які віддають учням частину свого серця і прагнуть бачити їх щасливими. А також їхнім батькам за те, що вони доклали чимало зусиль, щоб школярі були красиві, радісні та щасливі.
Голова Верховної Ради зізнався, що найбільше його зворушили натруджені руки випускників біля серця, під час виконання Державного гімну.
Країна має приділяти особливу увагу реформуванню освіти. Про це йшлося на зустрічі глави парламенту зі студентами та викладачами Сумського державного університету, а також під час спілкування з мешканцями Конотопу. Як влада створюватиме нові робочі місця, зокрема, для молоді, коли повернуть вкладникам Ощадбанку обіцяні урядом заощадження — ці питання найбільше хвилювали мешканців регіону.
Володимир Литвин повідомив, що на виплату заощаджень, яка розпочнеться з 1 червня, виділено 300 млн. гривень. Отже, власники ощадкнижок отримають по тисячі гривень, а їхні спадкоємці — по 500. Крім того, Голова Верховної Ради повідомив, що реалізувати його ініціативу — розрахуватися з вкладниками землею або заплатити за рахунок коштів Ощадбанку за навчання чи комунальні послуги — поки що немає можливості. На нинішньому етапі перше, що потрібно зробити, на переконання глави парламенту, це законсервувати непрацюючі комплекси, зокрема тваринницькі, а після президентських виборів зробити все, щоб відродити великотоварні сільськогосподарські підприємства. Але нині проблема — і не тільки для Сумської області — в тому, щоб не лише зберегти підприємства, а й реалізувати продукцію. А для цього, на переконання Голови Верховної Ради, треба нормалізувати відносини з Росією. Оскільки колись більшість наших підприємств працювала на «оборонку». «Загалом, те, що відбувається у відносинах з Росією — не прийнятно».
Голова Верховної Ради запевнив, що постійно намагається донести до влади: закон — один для всіх. А в нас закон, за його словами, використовується для зведення політичних рахунків за принципом: друзям — усе, а ворогам — закон. Крім того, Володимир Литвин висловився за скасування депутатської недоторканності. Він нагадав, що близько семи тисяч осіб (народні депутати, судді та інші) мають особливий статус. А має бути так, щоб кожен українець відчув турботу і захист держави. А також має отримувати достойну заробітну плату за свою працю. Презентуючи Сумському державному університету свою книжку «Історія України», Володимир Литвин зазначив, що головне для кожного українця — знати минуле і виносити з нього уроки.
А під час прес-конференції, відповідаючи на запитання про перспективи прийняття антикризової програми, Володимир Литвин повідомив, що вже запропонував включити це питання до розкладу засідань наступного тижня. «Партія регіонів то вимагає негайно включити антикризову програму до порядку денного, то спускає цю тему на гальмах. Це свідчить про динаміку переговорів», — повідомив глава парламенту. І додав, що розгляд програми попередньо заплановано на четвер. Водночас, на його переконання, є важливіше питання, яке треба розглянути у найближчі сесійні дні, — це основні напрями бюджетної політики.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.