27 травня Національний банк виніс на засідання експертно-аналітичної ради з питань участі держави в капіталізації банків пропозицію про рекапіталізацію за рахунок держбюджету «Укргазбанку», «Родовід Банку» і банку «Київ». На рекапіталізацію цих банків необхідно понад 9 мільярдів гривень.
Рішення про рекапіталізацію перших трьох «проблемних» банків експертна рада, можливо, прийме завтра. Після чого готуватиметься й рішення уряду. Саме ж входження держави в співволодіння «Укргазбанком», «Родовід Банком» і банком «Київ» відбудеться не раніше ніж за два місяці. Як вважають експерти, за цей час будуть зменшені статутні капітали банків до реального рівня, а НБУ введе тимчасову адміністрацію в «Укргазбанк».
В інших «проблемних» банках розгляд питання про рекапіталізацію припинено: в одних банках через незгоду їхніх власників передати встановлену квоту акцій у власність держави, в інших — до завершення процедури реструктуризації зовнішніх боргів.
Нагадаємо, що умовою рекапіталізації банків є передача у володіння держави не менш 60 % + 1 акції. Сьогодні уряд розглядає питання про участь держави в капіталізації семи банків, загальна сума зовнішніх боргів яких становить близько 1,4 млрд. доларів США.
Сергій ДЕМСЬКИЙ.