У Джанкойській міськраді й Сакській райраді запровадили комп’ютерні системи, які поліпшують управління територіями й розширюють можливості громад.
Результатом співпраці Джанкойської міскради з Кримським аерокосмічним агентством стала нова комп’ютерна система «Громадянський щит — громада», яка включає в себе всю інформацію про населення й підприємства, що забезпечують життєдіяльність міста, весь спектр послуг комунальних підприємств, всебічні дані про земельні ресурси та багато іншого. Зокрема, розроблено автоматизоване робоче місце, де інформацію представлено як цілісну базу, поповнення якої проходить в режимі реального часу.
Це дає змогу швидко вирішувати завдання модернізації транспорту, планувати містобудування, оперативно усувати соціальні й екологічні проблеми, повідомив джанкойський міський голова Валентин Синицький. А заступник голови Сакської райради Андрій Стефанович став ініціатором, автором ідеї й координатором справи. У результаті колективної праці кримських учених і практиків досягнуто відразу кількох цілей: сільським головам надано механізм, завдяки якому вони можуть самостійно приймати рішення у земельних стосунках на території своїх громад та залучати інвесторів, отримати рекомендації зі створення інвестиційних майданчиків, знати, де які культури сіяти найраціональніше, тощо. Адже перед ними тепер електронна карта району, що складається з 75 інформаційних шарів, у які включені детальні дані по всіх об`єктах. Одна лише база даних агрохімічних показників включає більше тисячі точок вимірюваня з 60 параметрами в кожній з них, зокрема, й стану грунту. А люди вже самі вирішуватимуть, що робити на своїй землі.
 
Крим.