Кожен чиновник, вступаючи на державну службу, повинен дати письмову згоду, що двічі на рік проти нього буде здійснюватися провокація хабара. Таку пропозицію висловив під час прес-конференції в Донецьку народний депутат України, голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко, коментуючи нещодавно ухвалений парламентом закон (автор — А. Гриценко) про посилення кримінальної відповідальності за хабарництво і корупцію.
«У цьому документі два ключових положення, — зазначив депутат. — Для всіх чиновників, від місцевого самоврядування до міністрів, депутатів, президентів, прем’єра, — за хабар 10 тисяч доларів і більше тепер буде передбачено покарання на 15 років без права амністії і з конфіскацією майна. А для трьох категорій чиновників: слідчий, прокурор, суддя, — за 10 тисяч доларів хабара і більше передбачено довічне ув’язнення без права амністії і з конфіскацією майна». За словами депутата, корупція паралізувала судову і правоохоронну системи: «Якби зараз пару «колядників» Зваричів посадили довічно, то решта «колядників» добре б зіщулилася. Гадаю, такий закон, якщо він набере чинності, матиме важливе позитивне значення».
Щодо провокації хабара, то, за словами голови комітету, така практика існує в низці європейських держав: «Кожен чиновник, якщо він чесний, має нормально себе почувати, якщо не чесний — повинен сидіти постійно «на голках».
А. Гриценко також повідомив, що на черговому засіданні парламентського комітету буде розглянуто результати газових угод між Україною і Росією. Головним недоліком підписаних угод депутат назвав несиметричність відповідальності сторін-партнерів: Україна взяла на себе зобов’язання щороку закуповувати фіксовану кількість газу і в разі порушення платити штрафні санкції, тоді як Росія не зобов’язана транспортувати мінімально фіксовану кількість палива. Таким чином, наша держава не отримує достатньо гарантованого прибутку від газового транзиту. Крім того, позиції України в енергетиці, за словами А . Гриценка, є достатньо сильними, а головною проблемою є велика енергозатратність виробництва. Голова комітету вважає, що саме тут закладений головний ресурс енергозбереження, і закликає бізнесменів активно впроваджувати ресурсозаощадливі технології.
 
Донецьк.