Голова Верховної Ради України Володимир Литвин сподівається на позитивне вирішення питання щодо створення зони вільної торгівлі Україна—ЄС під час головування Швеції в Європейському Союзі.
«Це проблема не лише економічного характеру для України і Європи, це питання значною мірою політичне, воно полягає в тому, що Україна буде розвиватись у демократичному європейському річищі, — сказав В. Литвин під час зустрічі зі спікером риксдагу Королівства Швеція Пером Вестербергом. (на знімку) — Cподіваємося, що буде розв’язано багато проблем, які стосуються європейського вибору України».
У цьому контексті В. Литвин висловився за необхідність вирішення питання про пом’якшення візового режиму для українських громадян, які відвідують країни ЄС.
У свою чергу, спікер риксдагу зазначив, що шведські парламентарії підтримують ідею розширення Євросоюзу, і наголосив, що під час головування Швеції в ЄС його країна, зокрема, докладатиме зусиль для активізації відносин ЄС з країнами Східної Європи. За словами П. Вестерберга, Швеція «вітає розширення торговельних відносин як між Швецією та Україною, так і між Україною та іншими країнами Європейського Союзу».
Голова Верховної Ради назвав «перспективною і конче потрібною» таку програму дій, зазначивши, що європейським країнам потрібно разом «думати про перспективи розвитку Європи і світу загалом». За словами В. Литвина, після завершення фінансово-економічної кризи «з’являться нові центри впливу, і Європа має стати одним із них, що забезпечить і стабільність світу».
Під час зустрічі cторони висловили спільну позицію, що задля поглиблення відносин з Євросоюзом Україна має виконати «багато домашніх завдань», щоб відповідати критеріям ЄС. Зокрема, за словами В. Литвина, Україна повинна працювати над досягненням економічної та політичної стабільності. В. Литвин і П. Вестерберг також висловилися за необхідність запровадження «парламентського виміру» ініціативи «Східного партнерства». Одним із перспективних напрямків для двосторонньої співпраці В. Литвин назвав сферу енергозбереження. На його думку, корисним для України є також досвід Швеції у царині гендерної політики.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.