Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович зустрівся з делегацією Комітету у закордонних справах палати депутатів парламенту Чеської Республіки на чолі з головою комітету Яном Гамачеком.
Національні парламенти України та Чеської Республіки, як єдині представницькі органи законодавчої влади, формують державний стратегічний зовнішньополітичний курс обох країн, — наголосив під час перемовин О. Лавринович. Останнім часом, підкреслив він, завдяки ролі міжпарламентської складової значно активізувався українсько-чеський політичний діалог між усіма гілками влади, повідомляє прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.
Обговорюючи питання взаємодії у форматі роботи міжнародних організацій, О. Лавринович наголосив, що Україна на шляху євроінтеграції розраховує на відповідну підтримку з боку офіційної Праги. Водночас, зазначив український політик, першочерговими завданнями мають стати розробка та схвалення умов і критеріїв запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС, поглиблення збалансованого міжнародного енергетичного співробітництва задля зміцнення енергетичної безпеки в Європі, реалізація проекту «Східне партнерство» відповідно до українських національних інтересів у контексті набуття нашою країною членства в ЄС. Останнє стало одним з пріоритетних напрямків міжнародного зовнішньополітичного діалогу з огляду на те, що започаткований нині головуючою в ЄС Чеською Республікою проект «Східне партнерство» має на меті, перш за все, прискорення внутрішніх реформ у країнах, що претендують на членство у європейських альянсах. Також він підкреслив важливу роль українських та чеських депутатських груп міжпарламентських зв’язків у формуванні українсько-чеських взаємин, зокрема, у сприянні розширенню всього спектра міжпарламентського співробітництва завдяки налагодженню контактів на регулярній основі та у конкретних напрямках.
Представники парламенту Чеської Республіки висловили подяку Першому заступникові Голови Верховної Ради за цікаву розмову і запросили своїх українських колег відвідати із візитом свою країну після дострокових парламентських виборів, що відбудуться у Чеській Республіці після літніх канікул.