Таке визначення українця дав Голова Верховної Ради Володимир Литвин на зустрічі зі студентами Запорізького національного університету.
На його думку, ми багато говоримо, але й досі себе ще не пізнали. А це необхідно зробити зараз, адже те, що відбувається сьогодні в глобалізованому світі, це не тільки фінансово-економічна криза, а й передусім — загальноцивілізаційна. І головне завдання, яке стоїть перед українською спільнотою, — це збереження своєї автентичності, свого суверенітету.
Володимир Литвин зауважив: для того, щоб пізнати майбутнє, треба вивчити минуле.
Російські вчені нещодавно змоделювали минуле. На кожному етапі розвитку цивілізацій жило по дев’ять мільярдів чоловік, кожен етап був утричі коротший за попередній. А тому вони вважають, що за наступні 30 років відбудеться стільки подій, скільки їх відбулося, за влучним визначенням доктора філософії Мирослава Поповича, у XX столітті. Отож усі наступні виклики доведеться розв’язувати нинішньому поколінню студентів.
Отож Володимир Литвин вважає, що держава повинна визнати головним пріоритетом розвитку суспільства освіту. Зокрема — вищу. Вона, на його думку, має стати загальною, як середня. Глава парламенту окреслив своє бачення навчального процесу, а також розвитку науки. Окрім того, він наголосив: треба перестати жаліти себе, постійно посипати голову попелом. Адже для того, щоб Україна стала визнаним регіональним лідером, треба навчитися любити себе, поважати себе, не щадити себе. Тим більше маючи такий потужний економічний, індустріальний та інтелектуальний потенціал.
Уже на прес-конференції Голова Верховної Ради Володимир Литвин за підсумками розмови зі студентами визнав: молодь думає глибше, молодь думає цікавіше.
Краще мати хороших ворогів, аніж поганих друзів.
Зрозуміло, найбільше уваги під час розмови з представниками засобів масової інформації приділялося політичній ситуації, майбутнім виборам Президента, внесенню змін до Конституції. Зокрема, багатьох цікавило, чи відбудеться «шлюб» Партії регіонів і БЮТ. Глава парламенту не приховував: якщо таке об’єднання відбудеться, то воно повинне бути спрямоване на розвиток України, а не на розподіл владних повноважень між двома політичними ваговиками. Тим більше що сьогодні треба вирішувати складні завдання для подолання наслідків фінансово-економічної кризи. Зокрема, зазначив Володимир Литвин, наступного тижня народні депутати мають розглянути основні напрями бюджетної політики на 2010 рік та близько сотні інших законопроектів.
Що стосується змін до Конституції, зауважив глава парламенту, то у Верховній Раді зареєстровано поки що один проект, поданий Президентом.
На думку Володимира Литвина, треба передусім досягти того, щоб влада була прозорою, щоб не допустити перерозподілу владних повноважень на користь однієї особи. Інакше може розпочатися новий виток перерозподілу власності, який буде значно жорстокішим, аніж на початку 90-х.
Говорячи про майбутні президентські вибори, Володимир Литвин зазначив, що вони можуть призвести до нового витка протистояння. Адже вибори в Тернопільській області, які відбулися нещодавно, показали можливість використання адмінресурсу на користь того чи іншого кандидата. Тож передусім треба добитися того, щоб не дати сфальшувати результати виборів. Інакше та чи та політична сила може бути невдоволена результатом. Значить, не виключені варіанти, коли новообраному Президентові в той чи той спосіб не дадуть прийняти присягу. І тоді його обов’язки виконуватиме нинішній глава держави.
Загострення боротьби за президентську булаву позначається і на економіці. Скажімо, під виглядом інвестицій лише протягом цього року в Кіпр вкладено 5,8 млрд. доларів. А це також означає, що за пересуванням капіталу відсутній контроль з боку як Національного банку, так і Кабінету Міністрів.
На думку глави парламенту, значної шкоди завдає і постійне змагання між Президентом та Прем’єр-міністром. Яскравий приклад — дві наради з питань розвитку села, які пройшли минулого тижня. Якби цього змагання не було, підкреслив Володимир Литвин, вже давно можна було б виділити 100 млн. грн. на добудову вельми потрібного мостопереходу в Запоріжжі.
Про ці та інші проблеми йшлося також на зустрічах Голови Верховної Ради Володимира Литвина з трудівниками Новомиколаївського району та робітниками Запорізького сталепрокатного заводу.
Володимир КОРОЛЮК.
Голова Верховної Ради України прогнозує насичений пленарний тиждень
Наступного тижня у Верховній Раді України відбуватиметься багато подій економічного і політичного характеру. Таку думку Голова Верховної Ради висловив на прес-конференції у середу в Запоріжжі, де він перебуває з робочою поїздкою.
В. Литвин, зокрема, нагадав, що наступного тижня заплановано провести парламентські слухання з питань бюджетної політики на 2010 рік. Серед іншого, сказав він, парламент має розглянути близько 100 законопроектів.
Прес-служба Верховної Ради України.