Учора Конституційний Суд (КС) визнав конституційним положення статті 57 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік». Зазначеним положенням встановлено, що обласні та районні ради при затвердженні відповідних бюджетів мають виходити з того, що середньомісячна заробітна плата працівників виконавчого апарату ради не повинна перевищувати середньомісячну заробітну плату працівників апарату відповідної місцевої державної адміністрації.
Приймаючи рішення, КС виходив з того, що виключно законом про державний бюджет визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків. Право на самостійне затвердження бюджетів відповідного рівня не звільняє обласні та районні ради від обов’язку дотримуватися положень законів, які регламентують процес складання, розгляду та виконання таких бюджетів.
У своєму рішенні КС наголосив, що визначення розміру середньомісячної заробітної плати працівників виконавчого апарату районної, обласної ради у спосіб, передбачений статтею 57 згаданого закону, не є порушенням Конституції.