У п’ятницю, 22 травня, Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування інциденту за участю міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка в аеропорту Франкфурта-на-Майні, до складу якої ввійшли представники всіх фракцій, провела своє перше засідання. Йдеться про комісію під головуванням народного депутата з БЮТ Романа Забзалюка (як відомо, в парламенті створено дві такі комісії).
Депутати ухвалили план дій — зокрема, комісія надішле запити до МЗС, МВС, Міністерства юстиції. Після того, як буде отримано офіційні відповіді, комісія запросить на засідання тих, хто причетний до даного конфлікту, в тому числі генерального консула у Франкфурті-на-Майні Олександра Новосьолова, посла України у ФРН Наталію Зарудну і, зрозуміло, самого Юрія Луценка.
Членам комісії цікаво було б заслухати безпосередньо німецьких поліцейських, які затримували українського міністра разом з його сином. Однак, вважає Роман Забзалюк, це майже нереально, оскільки між Україною та Німеччиною не існує правових угод, які б дозволяли парламентській слідчій комісії безпосередньо звернутися до відповідних органів ФРН, тому комісія буде діяти виключно через МЗС України. Крім того, взнати правду з перших поліцейських вуст проблематично ще й тому, що у них, як і в нас, напевне існує таке поняття, як честь мундира, і якщо з боку німецьких стражів порядку було допущено якісь порушення, то навряд чи вони про це розкажуть.
Як зазначив Роман Забзалюк, комісію чекає прискіплива робота, оскільки дуже багато в цій справі незрозумілого. Доказом цього є, наприклад, той факт, що, як повідомляє «Інтерфакс—Україна», Земельний суд Берліна зобов’язав інтернет-видання газети «Більд» спростувати інформацію щодо сина Юрія Луценка, який начебто був у стані алкогольного сп’яніння. Згідно з рішенням суду, видання має опублікувати спростування цієї інформації за текстом позивача — сина українського міністра.
Члени комісії вважають, що Юрій Луценко надасть їм свої пояснення не раніше червня, оскільки потрібен час для листування з зазначеними офіційними органами.