— Оскільки ціни і тарифи зростають невпинно, а прибутки й сімейний бюджет зменшуються, потрібно навчитися елементарної економії. Це ознака культури, а не скупості. На продуктах харчування і першої необхідності заощаджувати не варто. А почати потрібно з комунальних послуг, де можна легко знайти декілька десятків гривень, які ми переплачуємо через свою неуважність чи безалаберність. Візьміть калькулятор і почніть з електрики.
Той, хто думає, що непрацюючі, але підключені до мережі домашні прилади не споживають електрику і не впливають на суму платежів за світло, глибоко помиляються. Електроспоживання йде навіть у «сплячому» стані чи в позиції очікування, коли включено лише червоне вічко на панелі електроприладу. Становить це близько 10 відсотків від загальної витрати електрики. Приміром, підраховано, що телевізор у середньому працює щодня приблизно чотири години. Останній час — на «холостому» ходу, просто включений в мережу — він споживає зазвичай 1,1 кВт/г електроенергії на день, на місяць — 33 кВт/г. Мікрохвильова піч, відеомагнітофон в режимі «стенд бай» «з’їдає» 0,4 кВт/г на день, 12 кВт/г на місяць. Одна година холостої роботи електронагрівача розорить на 1,4 кВт/г на день або на 42 кВт/г на місяць. Збитки підрахувати неважко.
А чи спромоглися ви підрахувати хоч раз, скільки у вас в помешканні лампочок, скільки з них горять по декілька годин щодня й непомітно, але невпинно зменшують родинний бюджет? Закликати бігти їх викручувати не будемо, але нагадати, що майже 15 відсотків всієї спожитої у нас в побуті електроенергії припадає на освітлення, — варто. Принаймні половину з цієї кількості можемо економити. Посилити освітленість кімнат допоможуть світлі абажури й білі стіни. Сучасні компактні люмінесцентні лампи недаремно називають енергозберігаючими: вони споживають в середньому вчетверо менше енергії, ніж звичайні лампи розжарювання, але віддають стільки само світла. Така лампа, приміром, на 20 Вт віддає світла стільки ж, скільки звичайна стандартна лампочка на 100 Вт. Термін роботи її — тисяча годин, а люмінесцентної — від шести тисяч до шістнадцяти тисяч годин за своєї лише втричі вищої вартості. Хоча треба знати, що термін роботи їх скорочує часте вмикання й вимикання.
Власникам електроплит варто ніколи не ставити маленьку каструльку на велику конфорку, щоб даремно не гріти повітря і спалювати кисень. Використовуйте каструлі та сковороди з діаметром днищ, рівним діаметру конфорок електроплит. Якщо денця вашого кухонного посуду менші за розмір конфорки, то під час приготування страв втрачатимете велику кількість електрики, що йде на нагрів. Варто пам’ятати, що посуд з нерівним дном споживає наполовину більше енергії.
А в електрочайники потрібно наливати і гріти стільки води, скільки потребуєте зараз, щоб не намотувати зайві кіловати, й обов’язково потрібно видаляти накип, який продовжує час нагрівання. Та знайте: елекрочайники зручні тим, що самі відключаються, мають потужність 2 кВт і споживають стільки само енергії, як дві разом включені праски. Їх варто купувати з регуляторами температури, завдяки чому термін розігріву скорочується зі звичних п’ятнадцяти хвилин до п’яти, а витрата електроенергії знижується майже на чверть.
Не треба довго тримати відкритими дверцята холодильника чи довго порпатися в морозильнику: компресор одразу відреагує на це посиленою витратою електроенергії.
А рекордсменом її споживання залишається пральна машина: вона витрачає майже 15 відсотків електрики у квартирі. Але навіть її «апетит» можна зменшити, коли купите машину класу «А». За світовою класифікацією, рівні «А», «Б», «С» — від дуже економічного до економічного, а «Е», «F», «G» — від високого до найвищого. Варто завантажувати тільки повну машину білизни і прати з меншою температурою. За температури +90 градусів за Цельсієм споживання електроенергії на 40 відсотків вище, ніж за температури прання +60. Використовуючи енергозберігаючі програми, перучи, можна зекономити до половини енергії, котру витрачаєте, адже основне її споживання йде саме на нагрівання води.
Записав Віктор ХОМЕНКО.
Крим.