— Щоб стати справді енергонезалежною державою, за розрахунками фахівців, Україна до 2015 року має скоротити щорічне споживання газу з нинішніх 70 мільярдів до 45,4 мільярда кубометрів, імпортна частка в яких становитиме не більш як половину, — розповідає заступник начальника управління інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу Сумської облдержадміністрації Володимир Дудченко.

Здавалося б, Сумщині, де річне споживання блакитного палива становить заледве 1,2 мільярда кубометрів газу, можна «диміти й диміти» імпортним газом до скону віку. Втім, у регіоні іншої думки. Тож, прорахувавши всі плюси тісної «співпраці» з газовим сусідом, сумчани вирішили кардинально зменшити економічну залежність від імпортної енергетичної труби. Засукали рукави й розробили обласну програму енергозбереження під загальною назвою «Програма з використання альтернативних джерел енергії», впровадження якої розраховано до 2015 року. Складається вона із двох пілотних інвестиційних проектів: «Організація виробництва і використання відновлювальних видів палива» та «Реконструкція системи теплозабезпечення міста Шостка».
У регіоні є всі передумови для успішного втілення задуманого в життя. Так, щорічно на Сумщині фактично йде «за вітром» понад півмільйона тонн соломи і близько 200 тисяч кубометрів відходів деревини лісокористування та деревообробки. Тож під час захисту програми керівником області Миколою Лавриком на засіданні уряду присутні урядовці руки відбили, аплодуючи. Чи не найзаповзятіше аплодувала Прем’єр-міністр, яка заявила: «Ці проекти будуть забезпечені урядовими рішеннями, що відкривають усі можливості для їхньої реалізації». За підсумками засідання — 29 січня 2009 року — Кабінетом Міністрів України було ухвалено проект рішення про підтримку ініціативи Сумської облдержадміністрації «... щодо впровадження в області сучасних прогресивних технологій використання альтернативних видів виробництва та використання палива...» та визнання «... за доцільне об’єднання зусиль в цьому напрямі Сумської облдержадміністрації та зацікавлених центральних органів влади...». Ще за тиждень — 4 лютого 2009 року — на світ з’являється розпорядження №102-р за підписом Ю. Тимошенко «Про заходи з використання альтернативних джерел енергії» з приписом НКРЕ, Мінжитлокомунгоспу, Мінпаливенерго, Мінекономіки та Мінфіну: «... визначити обсяги та порядок використання коштів, що спрямовуватимуться фізичним та юридичним особам як компенсація за дообладнання будинків твердопаливними котлами, котрі працюють на відновлювальних видах палива, а також на здешевлення довгострокових кредитів, що залучатимуться на придбання обладнання для виготовлення палива з відходів сільськогосподарського виробництва (соломи), лісокористування та переробки деревини, за рахунок коштів, передбачених у пунктах 1 і 4 статті 76 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік». Своїм розпорядженням очільник уряду також зобов’язувала відповідні міністерства розглянути в місячний термін питання про виготовлення на вітчизняних підприємствах обладнання для збирання, переробки і брикетування продукції рослинництва та деревини, а також енергетичного обладнання для теплогенеруючих компаній, вивчити питання щодо можливостей фінансування проектів з використання альтернативних джерел енергії тощо. Одностайне схвалення і підтримку уряду отримав також пілотний інвестиційний проект сумчан з реконструкції системи теплозабезпечення міста Шостка.
Програма сумчан і справді варта захоплення й державної підтримки. Її реалізація в повному обсязі забезпечить річне скорочення витрат природного газу в області на 35 відсотків — з 1,2 мільярда до 780 мільйонів кубометрів. Цього року вже заплановано здійснити перший крок на шляху впровадження проектів, завдяки якому споживання природного газу буде зменшено на 15 відсотків, або на 180 мільйонів метрів кубічних. Тож, окрилені підтримкою уряду сумчани, ще до завершення опалювального сезону, не гаючи часу, взялися до справи: за власні та інвестиційні кошти на території регіону розпочали спорудження ліній із виробництва брикетів із відходів деревини та соломи, переобладнання будинків твердопаливними котлами тощо.
Програма, звісно, не з дешевих: її загальна вартість — 1,3 мільярда гривень. Однак левову частку витрат з цих проектів беруть на свої плечі регіон разом з інвесторами. Отже, фінансова частка держави в них становить менш як 30 відсотків — 360 мільйонів. До того ж свою частину коштів держава має вносити поетапно — річними траншами. Найбільший цьогорічний — понад 85 мільйонів гривень, з яких близько 50 мільйонів іде на перший інвестиційний проект, а 37 — призначено для реалізації шосткінського проекту, який, згідно з розпорядженням Кабміну №154-р, має бути завершено до кінця нинішнього року.
Від часу епохального великого «А», сказаного Прем’єр-міністром у вигляді двох розпоряджень, спрямованих буцімто на підтримку програми сумчан, пішов вже четвертий місяць. Однак у Сумах і досі не почули маленького «б» і також не отримали бодай копійки з обіцяних мільйонних коштів.
Тим часом Прем’єр-міністр продовжує надавати «урядову підтримку» за рахунок коштів стабілізаційного фонду космічній та авіаційній галузям, металургам, аграріям... Складається враження, що ця стабілізаційна страшилка чи то гумова, чи то безрозмірна.
А до нового опалювального сезону залишилося заледве п’ять місяців. Цікаво, з кого восени зніматимуть «скальпи» за провал затвердженої Кабінетом Міністрів України програми енергозбереження?
 
Сумська область.