Презентація нової картини Артура Орльонова «Хрещення України-Русі» (на знімку) відбулася у Національному університеті «Острозька академія», що в древньому Острозі на Рівненщині. На ній художник зобразив тридцять три знакові постаті, пов’язані з ключовими періодами історії України. 
 
У центрі полотна — князь Володимир Великий, основоположник християнства в Київській Русі, тримає на руках маленьку дівчинку, що символізує Україну. Знаменно, що серед персоналій є й острозькі просвітники князь Василь-Костянтин Острозький, першодрукар Іван Федоров та випускник Острозької академії гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний. Над ними зображена Божа Матір, яка покриває всіх своїм омофором у вигляді традиційного українського рушника. А позаду Діви Марії видніються Герої Небесної сотні.
— Постаті відбиралися за принципом значущості у творенні нашої державності та об’єднувального фактора, який нині вкрай необхідний для України і в політичному, і в конфесійному контекстах. Спочатку було 150 кандидатів, які потенційно могли з’явитися на картині. Утім, проконсультувавшись із науковцями, громадсько-політичними діячами, зупинилися саме на тридцяти трьох персоналіях — знаковому сакральному числі, яке називають віком Ісуса Христа, — сказав присутній на презентації президент благодійного фонду «Схід—Захід разом», ініціатор проекту «Україна Славетна» Володимир Зубанов.
— Найважче було працювати над ескізами, компонуванням матеріалів та самою ідеєю. Саме це забирає в художника дуже багато часу. Також я дослухався до порад своїх друзів-істориків, адже хотілося якомога автентичніше передати кожну деталь картини, — розповів автор твору Артур Орльонов.
Після Острога полотно помандрує регіонами України.
Рівненська область.
Фото Романа МАХЛАЯ.