На морському узбережжі Херсонщини відпочивальники не почуваються в безпеці
У курортному селищі Залізний Порт на Херсонщині приватний охоронець пограбував та мало не вбив відпочивальника з Києва. Підприємець лише три дні, як приїхав на берег Чорного моря і орендував номер у місцевому пансіонаті. Знудьгувавшись просто «підсмажуватися» на пляжі, 34-річний бізнесмен задля різноманітності надвечір відвідав кілька генделиків на набережній, добряче хильнув, і напідпитку через щось посварився з охоронцем тутешніх торговельних точок. Замість того щоб викликати патруль і здати йому порушника громадського спокою, «вартовий» дерев’яною палицею з усієї сили вдарив гостя, що спричинило струс головного мозку та пошкодження ключиці.
Відпочивальник знепритомнів і впав на землю, але охоронцеві і цього видалося недостатньо. Як «трофей з поля битви» він забрав бізнесменову борсетку із двома сотнями гривень, мобільним телефоном та фотоапаратом «Канон». Та коли скалічений чоловік прийшов до тями і викликав міліцію, оперативники карного розшуку дуже швидко вирахували тих, хто глибокої ночі залишався на набережній. З-поміж них був і підозрюваний, котрий на першому ж допиті зізнався у нападі на столичного підприємця.
Перший заступник начальника Голопристанського РВ УМВС Херсонщини, майор Володимир Пісоцький каже, що при обшуку в помешканні приватного охоронця сищики знайшли і вкрадену борсетку з телефоном та фотоапаратом, і всі до копійки гроші, які злочинець забрав у підприємця — він просто не встиг нічого витратити. Майно та кошти найближчим часом повернуть законному власникові.
Веремія на набережній
Те, що небезпечні злочини розкриваються по гарячих слідах, звичайно, обнадіює. Однак, попри це, правоохоронців тривожить відчутне погіршення криміногенної ситуації на курортах Чорноморського та Азовського узбережжя краю. Не тільки в Голопристанському, а також у Скадовському, Каланчацькому та Генічеському районах області щодня реєструють насильницькі злочини, крадіжки майна з машин, оздоровниць та кафе, де гуляють відпочивальники. І відчуття безпеки їм, природно, така атмосфера не додає.
— Приїхала у Залізний Порт на тиждень з двома дітьми, плачу по чотириста п’ятдесят гривень на добу за двомісний номер у приватному пансіонаті. Можна було б знайти дешевше, але умовили доплатити за «першу лінію», аби по спеці на пляж не плентатися курною дорогою. Тепер прокляла все на світі — море близько, але між пансіонатом і пляжем — набережна, а на ній купа нічних клубів і кафе, які працюють до останнього відвідувача. І там звечора гупає шансон, і під ранок жіночі зойки та п’яні розбірки — чи то когось ґвалтують, чи б’ють, я не знаю, бо з номера по темряві носа боюся виткнути. Через галас і спати з відкритими вікнами неможливо — надвечір зачиняємося, вмикаємо кондиціонер, і лише так можна заснути, — знервовано описує принади доступного відпочинку по-херсонськи 42-річна харківська бухгалтерка Віра Беба.
Про спокій тільки мріють
Під скаргами Віри Опанасівни могли б залюбки підписатися тисячі інших гостей курортів Херсонщини. Що на Чорному морі, що на Азовському — про спокій і тишу вони можуть тільки мріяти. До райвідділів міліції від них ринув потік заяв про злочини — того побили, в іншого машину «роззули» чи речі з номера повитягали. Міліція ж злочини не попереджує — у вартових порядку ледве стає можливостей реагувати «по факту». Адже раніше на час курортного сезону до узбережжя відряджали сотні правоохоронців з сусідніх регіонів та курсантів міліцейських вузів. Тепер додаткових сил немає — всі резерви стягнули до зони антитерористичної операції.
— Зверталися до керівництва МВС України з проханням надати для проходження літньої практики 250 курсантів Донецького інституту внутрішніх справ. Та з відомих причин змогли приїхати тільки семеро мешканців Херсонщини, котрі навчаються у цьому вузі. Тож особовий склад міліції у чотирьох «курортних» районах краю підсилили тільки за рахунок 62 співробітників інших райвідділів міліції нашої області. Цього, звичайно, не досить, аби подолати вуличну злочинність. В цілому по регіону її рівень трохи знижується, але саме на узбережжі нинішнього року вже скоєно два десятки тільки грабежів — про крадіжки та хуліганство я вже й не кажу, — пояснює начальник управління громадської безпеки, полковник Олег Ярошак.
За кадрової скрути міліція рада будь-якій допомозі — в тому числі і 32 волонтерам з трьох козацьких та правозахисних формувань, котрі зголосилися взяти участь у літньому патрулюванні курортів. Але законних повноважень брати участь у оперативних заходах, як і зброї чи спецзасобів вони не мають, тож їхня основна місія полягає хіба що у створенні «ефекту присутності» вартових порядку на пляжах та вулицях.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.