На цьому наголосив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, перебуваючи вчора з робочою поїздкою в Тернополі, на урочистому відкритті спортивного майданчика.

Микола Томенко подарував учням Тернопільської обласної спеціалізованої школи (тут навчається більше ста дітей, хворих на церебральний параліч) спортивні тренажери. Микола Володимирович висловив сподівання, що спорт допоможе дітям реалізувати себе у житті, здолати труднощі. І послався на власний приклад. «Якби не регулярні заняття спортом, яким я захопився ще в школі, — сказав він, — невідомо, чи вижив би в Афганістані». І тепер він не мислить себе без занять спортом. Діти одразу влаштували гостеві перевірку.
Микола Володимирович і підтягувався, і грав у теніс, і вболівав за інших. Тим паче, що супротивники були гідні. У Павла Пчелінцева — дві золоті і дві срібні медалі, у Тані Боднар — чотири золоті медалі. Вихованці школи, розповідає їхній наставник Марія Васіна, щороку привозять із всеукраїнської спартакіади «Повір у себе» валізу медалей з різних видів спорту. Великі досягнення у плаванні має Марія Савка, у легкій атлетиці — Анна Здерка, у шахах — Іванна Харабара. 
Медалі любові й поваги удостоївся і Микола Томенко. Відвідавши кілька місяців тому спеціалізовану школу, йому запала в душу доля цих дітей. «У мене принцип, — сказав Микола Володимирович. — Якщо я бачу, що люди самі багато роблять, то їм хочеться допомогти. А саме так працюють директор школи Ірина Король і очолюваний нею колектив. Ідея з тренажерами була реалізована менш як за півроку. Сприяли цьому бізнесмени». Того дня Микола Томенко також прочитав лекцію студентам-історикам Тернопільського національного педуніверситету ім. Володимира Гнатюка на тему «Гоголь як історик України». За словами народного депутата Василя Деревляного, котрий супроводжував Миколу Томенка, він намагається зацікавити проблемами шкіл-інтернатів своїх колег-депутатів. Адже допомоги дітям з вадами розвитку ніколи не буває забагато.
 
Тернопільська область.