Ситуація на грошово-валютному ринку стабілізувалася, курс гривні почав зміцнюватися, а показники платіжного і торговельного балансу не чинять тиск на курс національної валюти. 

Про це заявив Президент України на вчорашньому шостому форумі «Влада і бізнес —партнери», який відбувся у столичному Українському домі за участі підприємців, керівників органів місцевого самоврядування, представників виконавчої центральної та місцевої влади. З огляду на це, переконаний глава держави, необхідно знову відкрити можливості кредитування.

У своєму виступі на форумі Президент відзначив, що вільному розвитку підприємництва в Україні заважає надмірна кількість контролюючих органів (в Україні налічується 85 органів державного нагляду (контролю).

Він зауважив, що уряд задля виконання плану надходжень до бюджету практикує використання контрольних органів для численних необґрунтованих стягнень і безсоромних поборів з підприємців. Також В. Ющенко вважає, що залишаються повільними темпи реформування регуляторної системи. Крім того, уряд, за його словами, замість того, щоб полегшувати податкові зобов’язання, збирає податки наперед і затримує відшкодування ПДВ. Характеризуючи такі кроки, Віктор Ющенко сказав, що у фіскальній політиці влада і бізнес не є партнерами.

У своєму виступі Віктор Ющенко наголосив, що українська економіка, за підсумками першого кварталу ц. р., може втратити орієнтовно до 23% ВВП. А основні макроекономічні показники, покладені в розрахунки державного бюджету 2009 року, не переглянуті, внаслідок чого існують ризики несвоєчасної виплати заробітної платні, пенсій, стипендій тощо.