Минулої суботи у столиці відбулася всеукраїнська нарада з питань соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів за участю Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та урядовців. Її учасники ухвалили звернення до Голови Верховної Ради та народних депутатів про прискорення прийняття головних законопроектів, спрямованих на розв’язання невідкладних проблем соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів.

Особливо важливими та пріоритетними учасники наради вважають ті закони, які необхідні для проектування та ухвалення такого закону про держбюджет на 2010 рік, який підвів би належну фінансову базу під місцеве самоврядування. «Щоб у нас була не лише відповідальність, а й гроші, тобто можливість вирішувати проблеми людей», — йдеться у зверненні.
Під час всеукраїнської наради з питань соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів відбулося спеціальне засідання Кабміну, на якому урядовці ухвалили пакет із 20 нормативних актів, спрямованих на розвиток сільських населених пунктів. Зокрема, уряд затвердив проект змін до Бюджетного кодексу, який передбачає формування місцевих бюджетів на 2010 рік за якісно новим принципом з урахуванням інтересів сіл, селищ і малих міст.
Юлія Тимошенко повідомила, що бюджет наступного року розроблятиметься за схемою  «з центру — до села і селища», що дасть змогу збалансувати фінансові ресурси і визначити перелік сіл та селищ, які потребують дотацій.
З ініціативи Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко створено Асоціацію сільських та селищних рад. Відповідну пропозицію глави уряду одноголосно підтримали понад десять тисяч учасників наради з питань соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів.