Посіви зернових на зрошенні селяни Херсонщини скорочують з року в рік: кажуть, що на поливних землях вигідніше саджати овочі, які дають солідніші врожаї. Однак таке «переформатування» угідь може призвести до нестачі в регіоні власних запасів пшениці для виготовлення борошна. Тому науковці державного дослідного господарства «Асканійське» та Херсонського державного аграрного університету спільними зусиллями вивели і вже зареєстрували новий сорт озимої пшениці «Асканійська», що дає надзвичайно високі врожаї саме на зрошенні.
Минулої осені у ДГ «Асканійське» (село Тавричанка Каховського району області) відвели під новий сорт зернових 60 га ріллі, а  результат цього літа сприйняли як сенсацію.
«81 центнер збіжжя з кожного гектара — це фантастика! Мені довелося тестувати близько п’ятдесяти нових сортів зернових, але за врожайністю жоден із них навіть не наблизився до «Асканійської». Тому посіви під неї надалі плануємо суттєво розширити», — пишається успіхом заступник директора господарства Віктор Найдьонов.
Середня врожайність озимих на Херсонщини в умовах хронічної посухи коливається від 17 до 22 центнерів з гектара, на зрошенні — удвічі—утричі більше. Але новина про появу перспективної культури, яка дозволяє отримувати додаткових двадцять центнерів з гектара поливної землі, миттю облетіла південні степи. До «Асканійського» вже поспішають гінці — домовлятися про придбання елітного насіння нового сорту. Їм не відмовляють, але попереджають: його небагато, та й для власних потреб щось необхідно залишити. Тому на всіх суперродючої пшениці поки що не вистачить.
Херсонська область.
 
Заступник директора дослідного господарства «Асканійське» Віктор Найдьонов оглядає зібране зерно нового сорту озимих.

Фото автора.