У Криму, за останніми даними, проживають понад 560 тисяч пенсіонерів — 28,6 відсотка від загальної чисельності населення. Для них та для самотніх непрацездатних громадян на півострові працює 27 територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів. У цих закладах торік допомогу отримали 70 тисяч літніх, малозабезпечених громадян, інвалідів та дітей-інвалідів.
За підсумками конкурсу на звання «Кращий територіальний центр», проведеного урядом автономії і рескомом профспілок, перше місце посів Красногвардійський територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів і самотніх непрацездатних громадян. Майже 15 років його очолює заслужений працівник соціальної сфери Ірина Сіротська.
Відділення реабілітації селища Октябрське Красногвардійського району Криму під керівництвом Людмили Парубець нещодавно переїхало в нове, комфортно облаштоване приміщення, колишній корпус лікарні. Дбайливо устатковані кімнати, м’які комфортні меблі, спеціальний масажний кабінет, перукарня, тренажерна зала, кімната психологічного розвантаження — все це для літніх селян.
— Оновлений центр соціальної допомоги — результат злагодженої роботи цілої команди — від депутатів і всіх районних влад до рядових працівників відділення, — каже начальник районного управління праці і соцзахисту населення Антоніна Сєдіна. — Уже три роки поспіль концентруємо кошти на реалізацію кількох найактуальніших і витратних проблем. Тож депутати ухвалили рішення: із коштів, передбачених держбюджетом на утримання територіального центру, виділити півтора мільйона гривень на реконструкцію аварійного приміщення. Ремонт тривав півроку. Нині кожен ветеран чи інвалід може зайнятися тут фізичними вправами у тренажерній залі або під розслаблюючу музику відпочити в кімнаті психологічного розвантаження. Популярний у відділенні й клуб «Зустріч друзів»...
За словами Антоніни Сєдіної, «літні люди тут справді воскресають душею». На її переконання, інваліди війни, учасники бойових дій, усі, хто пережив лихоліття війни, розрухи, голодні й холодні часи, заслужили можливість на схилі літ відчути турботу про себе не в передвиборних гаслах, а на ділі.
— Ми прагнули довести, що для самотніх, стомлених від перипетій нинішнього життя пенсіонерів можна створити теплий, комфортний, затишний спільний дім. І що наша держава, яку нині часто сварять, здатна підтримати, виділити кошти, й надати безоплатну допомогу, — зауважує начальник районного управління праці і соцзахисту населення.
Антоніна Сєдіна продемонструвала також відділення ранньої реабілітації дітей-інвалідів «Капітошка», яке донедавна тулилося в зовсім непристосованому приміщенні. За ініціативи депутатів Кримське республіканське відділення Фонду соціального захисту інвалідів безплатно надало устаткування для ігрової кімнати, іграшки, комплект спортивного дворового майданчика і спецавтомобіль з автопідйомником для візочників.
Щоденно тут більше десятка дітлахів, з якими займаються вихователь, інструктор із праці та реабілітолог. Навряд чи когось можуть залишити байдужим ці обділені долею діти, батьки яких пропадають за нелегкою селянською працею. Для таких малят побути в комфортних умовах із чуйними наставниками — радість. До того ж тут вони можуть користуватися спеціально облаштованою сенсорною кімнатою, аналогів якій немає у всьому Криму. Малюки залюбки граються в «сухому» басейні з різнокольоровими м’ячиками, до їхніх послуг спеціально устаткований екран з переливами світла, ілюмінація, що імітує зоряне небо, оригінальні «доріжки» для розвитку стопи, м’ячі й куби для лікувальної гімнастики тощо. Для дітей передбачено підлогу з підігрівом та санвузол з гарячою водою.
Не менш знаковою подією можна вважати відкриття в селі Восход стаціонарного відділення для постійного проживання самотніх і літніх людей «Ветеран». Антоніна Сєдіна ставить це у заслугу також депутатському корпусу, голові райради Олександру Войлокову і голові райдержадміністрації Михайлові Косовану.
Нині в розрахованому на двадцять місць відділенні проживають 14 знедолених дідусів і бабусь. Тут усе робиться для того, щоб підопічні, незважаючи на негаразди із здоров’ям і фізичну слабкість, не відчували себе самотніми. Комфортні кімнати розраховані на двох і чотирьох осіб. Тут літнім людям забезпечують хороше харчування, фізіопроцедури, увагу й турботу. До їхніх послуг автономне опалення й гаряча вода, а також масажний кабінет.
У Красногвардійському територіальному центрі працює понад два десятки відділень медико-соціальної й соціально-побутової реабілітації, зокрема, три — соціальної допомоги вдома, 17 — денного перебування, стаціонарне відділення для постійного проживання, відділення натуральної та грошової допомоги, відділення реабілітації дітей-інвалідів, художньо-творча майстерня, відділення стаціонарного проживання пенсіонерів, інвалідів і самотніх.
Крім того, на території району за ініціативою райдержадміністрації й депутатського корпусу відкрито геріатричний та психоневрологічний інтернати, регіональний дитячий притулок. Мережа соціальної допомоги розростається. Невдовзі планують відкрити ще два відділення соціально-побутової реабілітації, реконструювати територіальний центр, спорудити харчоблок у стаціонарному відділенні. Це можливо завдяки тому, що в районі працює злагоджена команда небайдужих до людських запитів однодумців.
Справді, депутати району разом із райдержадміністрацією зуміли створити найрозвиненішу на півострові соціальну інфраструктуру і найактивніший ветеранський і волонтерський рух. Спільними зусиллями в районі допомагають тим, хто передусім потребує уваги, турботи й підтримки. Тож досвід роботи «Красногвардійської команди» рекомендовано запровадити у всіх регіонах автономії.
До речі, в управлінні праці і соціального захисту Красногвардійської райдержадміністрації черг немає зовсім. А ще рік тому в коридорах управління люди похилого віку та інваліди вимушені були чекати прийому спеціалістів годинами. Усе змінилося після того, як депутати райради затвердили програму, завдяки якій управління відремонтували, придбали комп’ютери і два потужні сервери, створили локальну систему комп’ютерної мережі. Це не лише істотно спростило роботу, а й відкрило можливості запровадження нових технологій.
 
Фото автора.