Державна історична бібліотека України провела «круглий стіл» на тему «Комплектування бібліотечного фонду в умовах побудови інформаційного суспільства». Акцію, приурочену до 70-річчя бібліотеки, підтримали Мінкультури і туризму та Комітет з питань культури і духовності Верховної Ради.
Мета — привернути увагу до кричущих проблем видавничої справи та книгорозповсюдження. За останні роки не видно покращення у цій галузі на користь української книги.
Виступали працівники бібліотеки та гості. Серед останніх варто відзначити доповідь директора Книжкової палати Миколи Сенченка «Українська книга в контексті світового книговидання». Доповідач нагадав: книжка вже поступається комп’ютеру як основному носієві інформації ХХІ століття, а книговидавництво в Україні серйозно відстало за темпами розвитку від Європи, Росії, не кажучи про лідерів — Великобританію, США та Китай.
Олександр Афонін, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, говорив про стан галузі в умовах кризи. Влада, від Київради до Президента, сказав доповідач, безвідповідально замовчує або спотворює критичну картину книжкового ринку та видавничої справи.
Йшлося і про конкретні проблеми бібліотек. Вони часто не одержують навіть тих книг, які видаються. Про це, зокрема, говорила Алла Коваленко, завідувачка відділу комплектування фонду Історичної бібліотеки, у доповіді «Місце й роль обов’язкового примірника та документів, виданих за державними програмами, у потоці надходжень до фонду».