Вистава Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру «Солодка Даруся» за однойменним романом Марії Матіос (автор інсценізації та режисер-постановник Ростислав Держипільський) визнана кращою на VІІ регіональному театральному фестивалі «Прем’єри сезону-2009», що проходив в Івано-Франківську.

Членів журі, стриманих і скупих на похвалу, під час обговорення вистави несподівано прорвало емоціями. Вони не приховували, що перебувають під сильними враженнями від побаченого. «Я не знаю, скільки сліз пролив на цій виставі», — зізнався заступник голови Національної спілки театральних діячів України, заслужений діяч мистецтв України Ярослав Гранко. На його думку, ця вистава — «мистецький еверест», її треба показати на інших сценах та й варто висунути на Шевченківську премію. Акторка з Києва Ірма Вітовська теж зворушливо витирала очі й повторювала, що в театрі народилася унікальна річ. Навіть театральні критики Світлана Максименко зі Львова та Ірина Чужинова з Києва зізнавалися, що на сцені так органічно все поєднано — музика, гра акторів, оформлення, так усе щиро і переконливо, що вистава заслуговує найвищих оцінок.

«Солодка Даруся» зібрала рекордну кількість нагород у номінаціях: краща вистава, режисура, візуальне рішення (усі три відзнаки отримав Ростислав Держипільський), жіноча (Даруся — Галина Баранкевич) і чоловіча (Михайло — Роман Луцький) ролі першого плану. Однак і цих номінацій забракло для відзнаки всіх, хто своєю грою вразив серця журі. Особистими призами голова журі Федір Стригун нагородив молодих актрис Олесю Пасічняк та Надію Левченко, які блискуче зіграли у цій виставі сусідок Варварку та Марію. Не втрималася і київська артистка Ірма Вітовська, яка від себе вручила нагороди Сніжані Винарчук за роль Мотронки та школярці Ярині Стринаглюк, яка зіграла малу Дарусю. Чи не вперше за історію фестивалю журі було одностайним: віддати пальму першості «Солодкій Дарусі».
Найнеймовірніше те, що вистава, яка подивувала вишуканістю усіх учасників фестивалю, — студентська робота. Її зіграли студенти-випускники Інституту мистецтв Прикарпатського університету (їхній викладач Ростислав Держипільський пізніше став директором Івано-Франківського муздрамтеатру і переніс цю дипломну роботу на його сцену, куди пішли працювати його студенти). По суті, ця вистава — дебют Ростислава Держипільського як режисера та його студентів як акторів на професійній сцені. Й одразу —такий успіх, таке визнання! Пан Держипільський каже: «Я робив те, що мені боліло, і тому воно вдалося. Хочу насамперед подякувати письменниці Марії Матіос за її прекрасний роман, без якого б не було цієї вистави. Усі події, які переживають герої, мені близькі, як і кожному мешканцю цього регіону».
Загалом у театральному фестивалі взяли участь сім театрів західного регіону — з Луцька, Тернополя, Рівного, Ужгорода, Чернівців, «заньківчани» зі Львова. Вони показали вісім прем’єр. Нагороди за кращу роль другого плану дісталися заслуженій артистці з Рівного Ліні Мельничук за зворушливу роль Миронихи у виставі «Останній строк» (режисер Володимир Петрів) та львів’янину Юрію Хвостенку — за роль Риффа у виставі «Два дні... Дві ночі...» (режисер Богдан Ревкевич). Сам Ревкевич відзначений у номінації «кращий режисерський дебют», а Олена Балаян — за «краще хореографічне вирішення». Спеціального призу журі удостоєна молода актриса з Рівного Ніна Годунок, яка тонко і пронизливо зіграла Старуню в «Останньому строку» за твором Валентина Распутіна. Кращою музичною виставою стала «Кармен», яку показали волиняни. А приз «Галицька Мельпомена» від Львівського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів помандрував у Тернопільський муздрамтеатр. Його віддали актрисі Ірині Мусі — чудовій Проні Прокопівні («За двома зайцями», режисер В’ячеслав Жила).
— Фестиваль пройшов дуже цікаво, — відзначив народний артист України Федір Стригун. — Він показав, як розвивається театральний процес, куди рухається, які на цьому шляху здобутки і недоліки. А для глядачів це справжнє театральне свято, унікальна можливість за тиждень побачити найсвіжіші спектаклі. Дякуємо місцевій владі, що в час кризи зуміла вишукати для фестивалю кошти, підтримала дирекцію обласного муздрамтеатру, яка взяла на себе основну ношу організації цієї театральної події і чудово з нею впоралася.
 
Івано-Франківськ.
Фото автора.