Звістка про те, що 8 липня на Донеччині від кулі ворожого снайпера загинув начальник штабу, перший заступник командира батальйону територіальної оборони Прикарпаття 46-річний Юрій Баран, буквально сколихнула область. Уже наступного дня обурені, а радше, налякані за долю своїх синів та чоловіків, під стіни головної адмінбудівлі прийшли родичі військовослужбовців, які сьогодні перебувають у зоні АТО.
На зустрічі з головою ОДА Андрієм Троценком матері відверто говорили про те, що їхніх дітей кинули напризволяще, відправивши безпосередньо у гарячу точку, всього за кілька кілометрів від російського кордону без належного матеріально-технічного забезпечення. Вони стурбовані інформацією, яку отримують від своїх синів, що їм доводиться воювати без відповідного підкріплення бронетехнікою та на не обладнаному блокпості, буквально на «голій» трасі. В присутності рідних обласний військовий комісар Ігор Павлюк зв’язався телефоном з керівництвом батальйону «Прикарпаття», яке повідомило про найнеобхідніші потреби військових у даний час. У списку — тепловізори, прилади нічного бачення, бензопили, приціли, вода та цигарки. Бронежилетами та кевларовими касками, на відсутність яких, серед іншого, наголошували жінки, бійці з Івано-Франківщини забезпечені. Також комісар запевнив, що вже найближчим часом до наших хлопців прибуде підкріплення бронетехнікою з найближчої області.
З метою якнайшвидшого врегулювання ситуації, що склалася навколо батальйону, після зустрічі з родинами військовослужбовців, очільник області мав телефонну розмову з міністром оборони України Валерієм Гелетеєм. За повідомленням прес-служби ОДА, міністр належним чином поінформований про ситуацію з прикарпатським батальйоном. І вже зараз проводяться відповідні заходи, щоби зняти загрозу життю та здоров’ю військовослужбовців. Деталей, однак, розголошувати не може, оскільки інформація є службовою і її розкриття може зашкодити успішному виконанню поставлених завдань.
Того ж таки дня в екстреному порядку було скликано Раду оборони області. На її засіданні прийнято рішення про оперативну закупівлю й відправлення прикарпатським бійцям необхідних матеріально-технічних засобів, які попросили самі військові. Для цього виділено додатковий фінансовий ресурс.
Також Рада оборони ухвалила рішення про виділення 100 тисяч гривень матеріальної допомоги сім’ї загиблого офіцера Юрія Барана.
Уже надвечір перший допоміжний вантаж вирушив з Прикарпаття на схід.
Поза цим, депутат обласної ради та голова Координаційного центру швидкого реагування області Юрій Романюк оприлюднив звернення до народних депутатів від Івано-Франківщини, в якому просить обранців «ініціювати відповідний колективний депутатський запит до Генерального прокурора України Віталія Яреми з вимогою розпочати слідство за фактом загибелі начальника штабу 5-го батальйону територіальної оборони «Прикарпаття» Юрія Барана та несвоєчасного надання керівництвом АТО відповідних ресурсів для спорудження та облаштування бетонних блокпостів та іншого спорядження» для військових.
Івано-Франківська область.
ТИМ ЧАСОМ
Заговорені від куль
«Придбай гуцульську згарду — захисти українського вояка!». Під такою назвою в Івано-Франківську розпочалася благодійно-мистецька акція.
Митці та журналісти підтримали ініціативу місцевого ливарника Всеволода Бажалука, який взявся виготовляти металеві обереги-згарди для українських вояків. З першими захисними амулетами у вигляді хрестів (на знімку) на бронежилетах в зону АТО уже відправилися бійці п’ятого батальйону територіальної оборони Прикарпаття. А тепер організатори акції хочуть зібрати кошти на придбання додаткової військової амуніції для батальйонів «Прикарпаття» та «Айдар», де служать західноукраїнці. Гроші збиратимуть за рахунок продажу згард через інтернет-ярмарок, започаткований на сторінці спільноти «Гуцульські згарди на захист українських вояків» у Фейсбуці. Обирати можна серед 10 різних хрестів-оберегів, вартість яких від 150 до 750 гривень. Також можна просто переказувати гроші на благодійний рахунок проекту. На нинішній день уже придбано 15 згард. Акція триватиме до кінця липня і не буде суто віртуальною. Волонтери планують завітати із виробами на фестиваль «Артполе», що триває у селі Уніж Городенківського району, а потім ярмарок вийде на вулиці обласного центру. Розпродаж згард супроводжуватиметься музикою відомих місцевих гуртів та виконавців.
Команда проекту щотижня звітуватиме про рух коштів на рахунку та оприлюднить фінальний звіт та список придбаної амуніції в кінці акції.
Фото надане фейсбук-спільнотою «Гуцульські згарди на захист українських вояків».
ДовІдково
Згарда — це архаїчна гуцульська прикраса з кількома хрестами або один хрест, вилиті з міді чи латуні.
З питань придбання згард звертайтеся телефонами: (066)355-35-31, (097)673-68-07.
Реквізити: БО «Благодійний фонд «ВІТЧИЗНА» вул. Сестер Василіянок, 22, офіс 709, м. Івано-Франківськ, 76018 код ЄДРПОУ 39188042; р/р 26003455001200 у АТ «ОТП Банк» МФО 300528