Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування обставин порушення вимог законодавства при відчуженні пакетів акцій, що перебувають у державній власності, акціонерних товариств у галузі сільськогосподарського машинобудування у зв’язку з діяльністю ВАТ Лізингова компанія
«Украгромашінвест», а також з’ясування обставин доведення до банкрутства ВАТ «Херсонські комбайни» (на його виробничій базі років два тому було створено ТОВ «Херсонський машинобудівний завод») володіє матеріалами, які свідчать про порушення та зловживання з боку посадовців. Про це повідомив голова ТСК, народний депутат України Юрій Одарченко.

Упродовж двох місяців відбулося шість засідань ТСК, комісія розглянула багато матеріалів. На останньому засіданні було заслухано інформацію представників Мінпромполітики, Мінекономіки, Міністерства аграрної політики, прокуратури, а також експертну думку співробітників Інституту законодавства Верховної Ради. Проте посадовці Мінпромполітики не змогли дати відповіді на поставлені запитання щодо правомірності затвердження змін до статуту ВАТ «Украгромашінвест», згідно з якими виконавчий орган товариства отримав можливість відчужувати пакети акцій державних підприємств, переданих до статутного капіталу лізингової компанії, без погодження з Кабінетом Міністрів та Фондом держмайна. А правові документи, які супроводжували трансформацію майна, дивним чином зникли з міністерства.
Голова ТСК відзначив, що завдяки діяльності комісії Генеральна прокуратура порушила кримінальні справи стосовно посадових осіб Херсонського машинобудівного заводу за розкрадання державних коштів, а також щодо звільнення понад 700 працівників заводу. А після розгляду Мінекономіки діяльності арбітражного керуючого Херсонським машинобудівним заводом його було позбавлено ліцензії. «Комісія встановила, що трансформація Херсонського комбайнового заводу відбувалася з порушенням законодавства, — сказав Ю. Одарченко. — Оцінку цьому даватимуть відповідні правоохоронні органи, але вже є підстави говорити про незаконність мирової угоди і про потребу повернення підприємства під вплив держави. Адже зараз на заводі немає ані основних засобів виробництва, які могли б відпрацьовувати програму вітчизняного комбайнобудування, ані людей, бо їх незаконно звільнили. Ця афера за масштабами перебуває на рівні трьох—чотирьох «Криворіжсталей».
Через місяць Тимчасова слідча комісія планує подати Верховній Раді попередній звіт про свою роботу, оприлюднити факти зловживань службовим становищем з боку деяких посадових осіб Мінпромполітики та інших чиновників, які брали участь у розкраданні національного багатства, і порушити питання про доцільність існування лізингу «Украгромашінвест». «Комісія робитиме все для того, щоб держава могла впливати на галузь сільськогосподарського машинобудування, — наголосив Ю. Одарченко. — Бо дуже дивно, що, маючи власний метал і потребу на рівні 3—3,5 тисячі комбайнів на рік, не маємо базового підприємства, яке могло б ці комбайни випускати».