Ранкове засідання 22 травня

У цьому зійшлися під час звіту Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з моніторингу стану ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23—27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях, голова комісії Олександр Пеклушенко (Партія регіонів) та співдоповідач Дмитро Шлемко (БЮТ). Хоча загалом акценти у доповідача та співдоповідача з цього питання були розставлені по-іншому.

Зокрема, О. Пеклушенко нагадав, що протягом останніх 10 років Україна пережила три трагедії, пов’язані із паводками — у 1998 році, загинуло 17 людей, у 2001-му — 9, 2008-му — 39 загиблих. Окрім того, під час паводка в 2008 році було пошкоджено близько 30 тисяч будинків, 317 навчальних закладів, 300 лікарень, мости, дороги. Тож, зважаючи на масштаби біди, на ліквідацію її наслідків було виділено близько чотирьох мільярдів гривень. Однак, за словами доповідача, проведений аналіз показує, що не всі кошти були використані ефективно, а чимало з них розкрадено. Однією з причин цього стало те, що всупереч статті 117 Конституції та статті 52 закону про Кабінет Міністрів, урядом не було затверджено генеральний план проведення ремонтних і відновлювальних робіт. Як наслідок, 14 рішень Кабміну не мали жодного документа з передбаченого регламентом Кабміном переліку, які засвідчували б результати правової та фахової експертизи проектів відновлювальних робіт. Він навів приклад недофінансування роботи з відновлення газопостачання на суму 27 млн. грн., або на 60 відсотків від потреби, а водночас Міністерством оборони із одержаних 50 млн. грн. коштів до бюджету було повернуто 10,6 млн. грн., як таких, що не були освоєні. Міністерством з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи із загальної суми коштів 33 млн. грн. на цілі, що не стосувалися подолання наслідків стихійного лиха, було витрачено 22,6 млн. грн., або 68 відсотків від загальної виділеної суми. Міністерством внутрішніх справ із виділених 10 млн. грн. — 1,7 млн. грн. витратило на проведення ремонтів у власних адміністративних приміщеннях, а 5 млн. грн. — пустило на придбання легкового автотранспорту. Отож, робить висновок голова ТСК, незважаючи на достатність виділених коштів на ліквідацію стихійного лиха, внаслідок несистемного та непрофесійного підходу виконавчої влади до організації відновлювальних робіт, чимало коштів витрачено неефективно та не за призначенням. «Потрібно виявити тих, хто крав, і тих, хто покривав злодіїв, щоб кожна гривня народних грошей була під контролем», — підсумував О. Пеклушенко.
Співдоповідач Д. Шлемко, наголосивши, що Верховна Рада виділила на ліквідацію стихії досі небачений обсяг коштів, зазначив, що водночас було організовано моніторинг відновлювальних робіт. Після обговорення Верховна Рада 403 голосами взяла звіт ТСК до відома.
На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Романа Ткача та Арсенія Яценюка.