Вечірнє засідання 21 травня

Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону про захист майнових прав громадян у період виходу економіки України зі стану фінансової кризи (237 «за»). Законопроект, авторами якого є народні депутати з різних фракцій — Анатолій Семинога (БЮТ), Микола Шершун (Блок Литвина) та Володимир Даниленко (КПУ), передбачає на період кризи ввести мораторій на погашення банками кредиторської заборгованості фізичних осіб — клієнтів банку, шляхом відчуження заставного майна, у разі коли заставним майном є житлова нерухомість, у якій постійно проживають громадяни. Тобто банкам заборонено забирати та продавати квартири та будинки, куплені в кредит. Однак нагадаємо, що цей закон набере чинності тільки після підписання його Президентом України.
Гостру дискусію викликало обговорення урядового законопроекту про державне регулювання діяльності у сфері грального бізнесу. Цей документ вводить низку обмежень щодо грального бізнесу, зокрема, щодо його ліцензування, оподаткування виграшів, видів азартних ігор, які дозволяються на території України, вимог до гральних закладів тощо. Під час обговорення деякі народні депутати висловлювали стурбованість, що «надійшла вказівка провалити цей законопроект», бо в сесійній залі є чимало лобістів грального бізнесу. Зрештою, це підтвердило й голосування — лише шість голосів «за», і законопроект було відхилено.
За основу прийнято нову редакцію закону «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні».
У цілому прийнято й урядовий законопроект «Про оздоровлення та відпочинок дітей» (249 «за»). За словами міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка, цим проектом, зокрема, передбачається можливість фінансування оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги —дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів та дітей із малозабезпечених родин, за рахунок як державного, так і місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, професійних спілок і фондів, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, інших джерел.
Верховна Рада також прийняла в цілому як закон законопроект народного депутата Валерія Сушкевича про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік» (щодо поліпшення фінансування санаторно-курортного оздоровлення інвалідів та медичної реабілітації інвалідів-спинальників).
Схвалено у цілому проект змін до закону «Про податок на додану вартість» (щодо застосування норм спеціального режиму оподаткування для сільгосптоваровиробників при реалізації власної продукції).