«Оптимальна Конституція — це Конституція, погоджена між політиками, експертами та суспільством», — наголосив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, виступаючи з доповіддю на ІІ Конгресі політологів України.
У своїй доповіді «Конституційний проект у версіях суспільства, експертів і політиків» Микола Томенко наголосив, що оскільки згоди стосовно змін до Конституції немає не лише між цими групами, а й всередині будь-якої з них, можна зробити висновок, що конституційна реформа найближчим часом «нереальна та протиприродна».
«Натомість, аналіз суспільних настроїв, попри розбіжності в оцінці форми державного правління, свідчить про солідарність щодо захисту своїх політичних прав», — сказав заступник Голови Верховної Ради. За його словами, «громадяни можуть пробачити політикам зменшення пенсій і заробітних плат, інфляцію чи девальвацію гривні, але не пробачать скасування загальнонародних прямих виборів керівника країни».
Тому Микола Томенко пропонує в конституційній дискусії піти еволюційним та природним шляхом: розробку Конституції передати науковому товариству, погодження та пошук остаточної компромісної версії — політикам, а затвердження — суспільству.

Прес-служба заступника Голови Верховної Ради України Миколи ТОМЕНКА.