Державне підприємство «Прилуцький завод «Пожспецмаш», що розташоване у селищі Ладан на Чернігівщині, 20 років тому випускало щодня до 15 пожежних автомашин. Але у наступні десятиліття через відсутність державних закупівель підприємство ледь животіло. Нагромаджувалися борги із зарплати. Висококваліфіковані працівники змушені були виїжджати на заробітки. У самому ж Ладані регулярно проходили наради з високопосадовцями, приймали гарні рішення. Знімалися керівники. Однак на заводі практично нічого не змінювалося.

Парадокс, але коли восени минулого року до України «завітала» світова криза, у «Пожспецмаші» запрацювали на повну потужність усі цехи, сотні людей повернулися на свої робочі місця. Що ж сталося?
На «Прилуцькому заводі «Пожспецмаш» — від робітника до керівника — знають, що нинішні кардинальні позитивні зміни у їхньому виробничому ритмі насамперед пов’язані з діяльністю уряду Юлії Тимошенко та відповідального за округ народного депутата України Олега Ляшка, які не на словах, а на ділі взялися за розв’язання проблем виробників пожежної техніки.
 

Кипить робота у цеху.

— Нині майже 90 відсотків пожежних автомашин у державі виробили свій технічний ресурс, — каже директор ДП «Прилуцький завод «Пожспецмаш» Анатолій Редкач. — Але попередні уряди не дуже цим переймалися. І лише цьогоріч завдяки уряду Юлії Тимошенко та нашому депутату Олегу Ляшку в стабілізаційному фонді державного бюджету передбачено 100 мільйонів гривень на виготовлення пожтехніки. Це дало можливість нам уперше отримати значні замовлення.
З вересня 2008 року підприємство має стабільні державні замовлення. Завдяки цьому торік заводчани зробили 130 пожежних автомобілів.
— А цього року вже їх випущено 65, — зазначає керівник підприємства. —Щойно отримали замовлення на виготовлення ще 101 одиниці техніки. Це — повне завантаження заводу до 1 вересня. Маючи в усьому підтримку від керівництва МЧС, Прем’єр-міністра та Олега Ляшка, на заводі усі абсолютно впевнені, що без роботи не залишаться і в майбутньому.
Значну роль у пожвавленні роботи «Пожспецмашу» також відіграв депутат Чернігівської обласної ради від БЮТу Олег Авер’янов. Він сприяє в залученні фінансових інвестицій для закупівлі складових для виробництва пожежної техніки. Ця співпраця допомогла державному підприємству відродити виробництво, заповнити роботою цехи.
— Торік завод мав 20 мільйонів боргів із зарплати, кредитів, податкових зобов’язань, — зауважує О. Авер’янов. — Нині ці проблеми вирішені. Люди без затримки отримують заробітну плату. Тільки за перший квартал до Пенсійного фонду України та інших соціальних фондів сплачено понад два мільйони гривень. Щотижня зустрічаюся з народним депутатом Олегом Ляшком, разом з ним обговорюємо наболілі питання, відвідуємо кабінети високопосадовців, щоб проблеми «Пожспецмашу» вирішувалися позитивно і вчасно.
 

Народний депутат України Олег Ляшко  виступає перед ладанськими заводчанами.

Сьогодні в цехах заводу працює 970 чоловік. Майже 600 з них повернулися до роботи після вимушених відпусток. З початку року обсяг реалізації товарів, робіт, послуг збільшився порівняно з відповідним періодом минулого року на 201,7 відсотка. Цього року в загальному обсязі реалізації продукція на експорт склала 3 мільйони 108 тисяч гривень. Замовниками пожежної техніки, окрім вітчизняних МНС, Міністерства оборони, Держкомлісгоспу, НАК «Енергоатом», стали і підприємства Росії, Білорусії, Казахстану, Грузії.
...На конвеєрі стоять автомашини, над якими чаклують робітники. Виробнича програма досить напружена і доводиться працювати іноді навіть у вихідні. Водночас на заводі виготовляють кілька зразків пожежної техніки. Відродження повноцінної роботи дало можливість ладанським конструкторам швидко запропонувати споживачам п’ять нових сучасних моделей пожежних авто.
Анатолій Редкач не без гордості показав 264-ту модель, яка вже майже готова.
— Це дослідний зразок, — пояснив він. — Цього тижня його випробуємо. Модель розроблена на основі технічного завдання МНС. Пожежна автоцистерна може доставити 8 тонн води до місця гасіння.
Загалом підприємство має можливість виготовити 40 моделей пожежних, аварійно-рятувальних і спеціальних автомобілів. Найпотужніша автоцистерна завантажується бойовим розрахунком, 13 тоннами вогнегасної речовини.
Технічні параметри нових зразків ладанських пожежних автомобілів значно поліпшують умови праці вогнеборців і рятувальників МНС. Приємно, що нарешті завдяки дієвій підтримці нинішнього уряду та народних обранців у країні почалася серйозна модернізація протипожежних підрозділів. А це, в свою чергу, дозволить урятувати тисячі людських життів і зберегти матеріальних цінностей на мільярди гривень.
 

Смт Ладан
Прилуцького району
Чернігівської області.
 

Фото автора.