Голова фракції комуністів у Верховній Раді України, перший секретар ЦК Компартії України Петро Симоненко здійснив робочу поїздку в Луганську область.

В обласній раді він взяв участь у міжнародній науково-практичній конференції «Рівноправність української і російської мов — основа консолідації народу України».
У своєму глибоко аргументованому виступі Петро Симоненко заявив, що на основі аналізу мовної компетентності населення України можна зробити висновок, що практично всі жителі країни — 97—98 відсотків — двомовні, тобто перебувають на такому рівні володіння мовами, що добре розуміють і українську, і російську мову. Тож з приводу забезпечення прав української і російської мовних груп, то з позиції здорового глузду і з позиції прав людини держава мала б вирішити це питання з повагою до своїх громадян, тобто забезпечити їм рівноправність.
На жаль, це питання вирішується в Україні з позицій політиканства, а точніше, з позицій агресивного українського націоналізму в його найгіршому варіанті. Штучно протиставляючи українську та російську мови, помаранчево-націоналістична влада, і насамперед Міністерство освіти та науки, впроваджує у свідомість людей ідею про те, що ці мови нібито загрожують одна одній. Хоча й у Конституції України, і в міжнародних документах, які підписала і зобов’язалася виконувати українська держава, передбачається гідне місце і для інших мов, у тому числі в освіті, у засобах масової інформації, у судочинстві, у спілкуванні державних органів із громадянами.
Якщо говорити про мовну політику Компартії України, то партія підтримує вимоги мільйонів громадян про надання статусу державної, поряд з українською, російській мові, що є рідною мовою майже для половини населення України, а також мовам національних меншин у місцях їх компактного проживання — офіційного статусу відповідно до Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.
Якщо ж вийти на міжнародний рівень, на рівень зв’язків з колишніми радянськими республіками, то ми повинні пам’ятати про міжнаціональне значення російської мови як форми спілкування, що особливо важливо з нашими найближчими сусідами Росією і Білоруссю, які разом з Україною мають спільну багатовікову історію, що починалася ще з давньоруської держави — Київської Русі.
Петро Симоненко взяв участь у святкуванні 65-річчя Краснодонського меморіального музею «Молода гвардія», який увічнює світлу пам’ять про героїзм комсомольців-підпільників. Учасники відвідали могили молодогвардійців, пам’ятник «Клятва», побували біля шурфу вугільної шахти, куди німецько-фашистські загарбники і їхні прислужники — українські націонал-поліцаї скидали живих, замучених у гестапо підпільників.
У цьому плані велику ідейно-виховну патріотичну діяльність проводить музей «Молода гвардія», що працює з воєнного 1944 року. Це має особливе значення, адже правлячий націонал-буржуазний режим робить усе для того, щоб принизити високі досягнення соціалістичного періоду, принизити бойовий і трудовий героїзм радянського народу і його молоді й при цьому прославляє бандерівців та інших зрадників народу і країни, проводить криміналізацію і фашизацію суспільства, прагне встановити націоналістичну диктатуру в державі.
Повернення нашому народу історичної правди, пропаганда наших славних комсомольських справ і традицій, заявив лідер комуністів України, повинні відкривати нові перспективи перед сьогоднішньою молоддю.
У заходах взяли участь голова Луганської обласної державної адміністрації Олександр Антіпов, голова обласної ради Віталій Голенко, члени ЦК Компартії України народний депутат України третього і четвертого скликань Георгій Крючков, народний депутат України п’ятого і шостого скликань Спиридон Кілінкаров.
 

Іван ГАВРИЛИШИН,

член Національної
спілки журналістів України.