Ранкове засідання 21 травня

Відкривши пленарне засідання, глава парламенту Володимир Литвин привітав футбольний клуб «Шахтар» та всіх уболівальників із блискучою спортивною перемогою — здобуттям кубка УЄФА, зауваживши, що такі перемоги мають стати системою в повсякденному житті.
Народні депутати подолали вето Президента на Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо погашення заборгованості перед Пенсійним фондом України та посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування».

Повернувши до парламенту цей законопроект, глава держави пропонував скасувати його, оскільки, на його думку, відстрочення платежу до Пенсійного фонду на 90 днів надасть можливість розстрочити сплату штрафів та пені, суми яких за 2007 та 2008 роки, за даними Пенсійного фонду України, становлять 1096,5 мільйона гривень. А це призведе до послаблення дисципліни стосовно сплати страхових внесків. Відтак зменшаться надходження до Пенсійного фонду, що може спричинити виникнення заборгованості з виплати пенсій громадянам. Однак голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич зауважив, що збереження норм чинного закону і продовження неефективної практики погашення заборгованості перед Пенсійним фондом погіршить фінансово-економічне становище підприємств та наповнення Пенсійного фонду. До комітету надійшло понад 350 листів із різних підприємств України, керівники і працівники яких також просили подолати вето Президента. За пропозицію глави держави проголосували 10 народних депутатів, а за подолання вето — 396 парламентаріїв.
Ухвалено також постанову про рекомендації парламентських слухань на тему: «Сучасний стан та актуальні завдання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», 14 постанов про призначення позачергових виборів міських, сільських і селищних голів.
Законопроект про оптові ринки сільськогосподарської продукції, внесений народними депутатами Сергієм Терещуком, Катериною Ващук та іншими, відправлено на повторне друге читання. На повторне друге читання відправлено і проект закону про будівельні норми (внесений депутатами Юрієм Сербіним, Володимиром Поляченком та Михайлом Волинцем) та урядові законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо формування статутних капіталів господарських товариств) та стосовно вдосконалення законодавства про господарські товариства.
У другому читанні та в цілому прийнято зміни до Закону «Про державні нагороди в Україні», внесені народним депутатом Олегом Ляшком (347 — «за»). Цей законопроект упорядковує виготовлення державних нагород і передбачає, що виключне право на виготовлення державних нагород належатиме Банкнотно-монетному двору НБУ. 388 народних обранців проголосували за ухвалення в цілому проекту закону «Про господарські товариства» (щодо нерозповсюдження дії обмеження кількості учасників на зареєстровані товариства з обмеженою відповідальністю), внесений народним депутатом Олександром Слободяном.
Серед ухвалених парламентом законів у цілому — законопроект в авторстві Анатолія Гриценка про внесення змін до деяких законів стосовно протидії хабарництву, який суттєво посилює відповідальність нечистих на руку чиновників. 364 парламентарії проголосували за те, щоб за отримання хабара в особливо великому розмірі встановити покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років, для осіб, котрі працюють на відповідальних посадах, — строк до 15 років із позбавленням права працювати на певних посадах чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна. А для суддів, прокурорів, слідчих — пожиттєве позбавлення волі з конфіскацією майна. Особливо великий розмір хабара законопроектом встановлено на рівні 68 тисяч гривень (чотири тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).
Депутати також посилили відповідальність державних органів ветеринарної медицини за проведення карантину тварин. Це передбачає схвалений у цілому закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення. У цілому також схвалено зміни до законів про бібліотеки і бібліотечну справу; про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів (щодо експорту спирту етилового); про забезпечення прав дитини, над якою встановлено опіку (піклування); про сприяння виробництву та використанню біологічних видів палива; про виконання державного нагляду з ядерної та радіаційної безпеки; про ліцензування певних видів господарської діяльності» (стосовно літакобудівної промисловості) та інші.