На розгляд учорашнього розширеного засідання уряду було винесено 27 нормативних актів, які стосуються розвитку малого та середнього бізнесу в Україні. Про це на початку обговорення та затвердження антикризових заходів, спрямованих на підтримку і розвиток підприємництва, повідомила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. За її словами, Кабмін, зокрема, планує прийняти постанову про введення на період до 31 грудня 2010 року мораторію на проведення органами державного нагляду (контролю) позапланових перевірок підприємців. «Буде введено мораторій на період кризи на всі перевірки, незалежно від того, хто проводить, де проводить, як проводить», — сказала вона. При цьому Ю. Тимошенко повідомила, що для ефективного забезпечення дії постанови в уряді буде створено гарячу телефонну лінію, на яку підприємці зможуть подзвонити і повідомити про факти порушення цього мораторію.
Глава уряду одразу ж дала протокольне доручення Державному комітетові з питань підприємництва та Міністерству праці і соціальної політики про відкриття цієї гарячої телефонної лінії. «До вас не зможуть зайти на перевірку позапланово, до вас не зможуть зайти на планову перевірку, якщо не було скарги, що ви порушили, наприклад, права споживачів», — підкреслила глава уряду. Також вона повідомила, що в разі виявлення порушень у діяльності підприємців, контролюючі органи не будуть одразу застосовувати штрафні санкції, а робитимуть припис про усунення виявлених порушень впродовж у середньому 30 днів, а штраф виписуватиметься тоді, коли підприємець протягом зазначеного в приписі терміну не усунув порушення.
Крім того у планах уряду — суттєве скорочення переліку документів, які необхідно подавати в певні інстанції для отримання ліцензій. «На першому етапі ми з величезними труднощами змогли скоротити список із 127 до 90 документів».