Фото Сергія КОВАЛЬЧУКАГолова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань з’ясування обставин постачання до Грузії української військової техніки з метою встановлення фактів порушення законодавства та норм міжнародного права депутат-регіонал Валерій Коновалюк презентував опублікований звіт ТСК, який буде направлено до ЗМІ, посольств та міжнародних організацій. У звіті стверджується, що «українська зброя постачалась до Грузії відповідно до укладених угод, але поставки, в деяких випадках, завдали шкоди боєздатності і боєготовності Збройних Сил України і позначилися значними втратами для держави».
Депутат висловив невдоволення відповіддю Генерального прокурора України Олександра Медведька на висновки комісії, в якій прокуратура стверджує, що продаж зброї здійснювався на законних підставах. «А як оті схеми, які показують, як відмивалися гроші? — зауважив В. Коновалюк. — Схеми, які демонструють, як придбали два броньовані «Мерседеси» для Президента Ющенка, які було обміняно на літак ІЛ-76, під час яких було вкрадено близько 20 мільйонів гривень? А як схема щодо продажу зенітно-ракетного комплексу, коли Міноборони втратило буквально 100 мільйонів гривень, коли не вистачає фінансування сьогодні навіть на утримання військовослужбовців?»
В. Коновалюк сказав, що парламентський Комітет з питань організованої злочинності та корупції також розглянув ситуацію з продажем української зброї з урахуванням матеріалів, підготовлених комісією.
За його словами, матеріали комісія готувала на підставі інформації, яку було надано КРУ, Рахунковою палатою, Міністерством охорони здоров’я, а також «мужнім чесним офіцером СБУ». Однак за п’ять місяців від звіту ТСК у парламенті, як стверджує глава комісії, не отримано жодної відповіді на порушені питання.
 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.