Життя Миколи Федунця, відомого подільського поета, минуло не марно. Адже посіяв наш земляк у серці чи не кожного зерно любові до рідного краю. Був вірним чоловіком, надійним товаришем, мудрим наставником, та й просто людиною щирою і доброю. Кажуть, що вмирає лише тіло, а душа живе вічно. Душа Миколи Федунця живе ще й у його віршах, у серцях близьких людей, друзів і земляків, котрі пам’ятають і шанують поета не тільки за його творчість, а й за відкрите і чуйне серце.

Час спливає швидко. Давно посивіли скроні у тих, хто пліч-о-пліч ішов тернистою дорогою життя з Федунцем. Та пам’ять — свіча, котру вітрам не загасити. Ще одне підтвердження цієї істини — День ушанування поета, що недавно відбувся в невеликому селі Миклуші на Хмельниччині: на фасаді місцевої школи, де він колись навчався, відкрили меморіальну дошку з портретом Миколи Федоровича, а також відбулася презентація книжки «Шляхами Федунцевої долі».

З усіх куточків подільського краю з’їхалися друзі поета. Зі сльозами на очах згадує Миколу Федоровича вірний друг та колега, письменник Микола Мачківський, чимало спогадів у журналіста Володимира Рубашевського, котрий свого часу працював разом з Федунцем у редакції білогірської районної газети. Виступало багато гостей: у кожного свої щирі слова про дорогу їм людину. Та особливо зворушливі спогади в дружини Миколи Федунця поетеси Олександри Ванжули-Федунець. У кожному її слові вчувається глибока вірність покійному чоловікові, ніжність і теплота. Й вона не втомлюється повторяти: «Сьогодні Микола з нами».

Саме з ініціативи директора школи Михайла Дашкевича та його дружини Діни у світ вийшла книга «Шляхами Федунцевої долі», котру присутні одержали в подарунок під час її презентації.

— На 70-річчя від дня народження Миколи Федунця, — пояснила ініціативу Діна, — ми хотіли зробити ще один подарунок шанувальникам творчості поета-земляка: видати цю книгу. На наші звернення відгукнулося чимало людей, вони надсилали спогади, поезії. Так спільними зусиллями і народилися «Шляхи Федунцевої долі». Гадаю, особливо цінною буде вона на уроках літератури рідного краю, для всіх земляків, розкиданих по світу...

Палахкотить свіча пам’яті, лягають квіти до стіни, на якій красується меморіальна дошка. І що не кажіть, а таки живе у віках душа поета в його озвучених віршах.

На знімку: меморіальну дошку поетові відкривають письменник Микола Мачківський, журналіст Володимир Рубашевський, дружина поета Олександра Ванжула-Федунець.

Фото Ярослава ПАНАСЮКА.